Село Смолигів на Волині готується увійти до складу громади

Село Смолигів на Волині готується увійти до складу громади

Село Смолигів Луцького району (за поданням із райдержадміністрації) має увійти до складу громади із центром у Торчині (сюди ж, як визначено у пропозиції, увійдуть іще села Білосток, Буяни, Веселе, Воютин, Садів, Хорохорин).

Джерело: Відомості

Так ситуація найкраще виглядає із точки зору Методики, розповіли у прес-центрі Офісу реформ. Але не з позиції самої громади. Тож люди шукають компроміс.

Директор Офісу реформ Анатолій Пархом’юк, експерти Петро Гоцалюк та Світлана Думська разом із заступником начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Миколою Томчуком відвідали смолигівську громаду, аби переконатися, чи справді вона має шанси стати адміністративним центром, як запевняє сільський голова Галина Прус.

Анатолій Пархом’юк під час спілкування наголошував: перспективний план не є фактом формування громад. Тож у Смолигова ще є час і можливості довести, що вони дійсно здатні бути центром. Але варто розуміти: якщо основні вимоги не будуть дотримані, такий проект просто не підтримають на рівні області, а згодом – і держави.

Будівля сільської ради. Добротна, нова, на європейський лад, із квітами у подвір’ї. Є невелике, але ще вільне приміщення усередині під центр надання адмінпослуг.

– Головне, що ми її звели власними силами, як і ФАП та садочок, – розповідає сільський голова. – Тож треба буде – добудуємо. Основа ж – спроможна громада. Запевняю: ми зможемо забезпечити себе і навіть підтягнути село Хорохорин, котре згодне з нами об’єднатися.

ФАП. Приміщення на балансі сільської ради, їхніми ж силами проведено капітальний ремонт. Одна людина працює – обслуговує 1015 мешканців (три села – Сарнівка й Дубечанське). Хоча за нормами, могла би вже бути амбулаторія.

Будинок культури. Зробили ремонт у 2008-2009 роках. Закупили крісла, меблі, навіть сценічні костюми, обладнали сцену. Нині тут збираються на свята далеко не лише місцеві мешканці. Діє також бібліотека, приміщення опалюється. Все – коштом сільської ради.

Садочок. Він у переліку особливих. Приміщення капітально відремонтовано (розпочали у 2008 р., будівлю передали на баланс сільради після розвалу колгоспу), євроремонт, закуплено нові меблі, необхідну побутову техніку. Виховуватиметься там незабаром 50-60 діток, у липні планується відкриття.

– Власних коштів – 2 мільйони 200 тисяч ми тоді витратили. Потім роботи заморозилися. А минулого року виділили з обласного бюджету мільйон, нині також допомагає із фінансуванням район. Ми цього року повністю покриваємо витрати, – з гордістю розповідає Галина Прус.

Школа. Із садочком її розділяє лише подвір’я, де гарний дитячий майданчик. Навчається 121 дитина – школа дев’ятирічна.

– Якби ми отримували її на балансі, змогли би вже досі вкласти у неї значно більше, – переконує сільський голова.

Дороги у селі з твердим покриттям, але потребують ремонту. В принципі, як і всюди у селах, котрі віддалені від міст обласного значення.

– Ми прораховували, що нам вистачатиме коштів. На освіту і медицину будуть субвенції, а на утримання садочка та адмінперсоналу йтиме тих 60% податку, які нам лишатимуть. Маємо також кошти на депозиті та безліч ідей.

Галина Прус запевняє, що вони розглядатимуть можливість об’єднання з близькими селами Локачинського р-ну – Веселим (мають спільне сільськогосподарське підприємство) та Зубильним. 25-кілометрова межа доступності при цьому дотримається, як і півгодинний час доїзду. І заодно – збільшиться кількість населення, котрого після об’єднання Смолигова лише з Хорохорином за вимогами Методики недостатньо.

Що каже Методика. Вимоги до адмінбудівлі є, адже вона має стати центром надання усіх послуг. Розвинена інфраструктура – теж серед основних вимог. У випадку розташування в зоні доступності потенційного адміністративного центру спроможної територіальної громади населеного пункту (села, селища, міста), який має відповідні кадрові ресурси, фінансове забезпечення та розвинуту інфраструктуру (зокрема, на території якого є загальноосвітній навчальний заклад I-III ступенів, проживає не менш як 250 дітей шкільного і 100 дітей дошкільного віку), такий населений пункт може бути визначений потенційним адміністративним центром спроможної територіальної громади.

У разі наявності на території, яка не охоплюється зонами доступності потенційних адміністративних центрів, більш як одного населеного пункту, який може бути визначений потенційним адміністративним центром, перевага надається тому, що має найбільш розвинену інфраструктуру. 

Loading...