Нардепи ухвалили закон про Національну поліцію

Нардепи ухвалили закон про Національну поліцію

Верховна Рада ухвалила за основу закон про Національну поліцію.

Джерело: Відомості

Парламентарі підтримали у першому читанні відповідний урядовий законопроект, передає УНН.

Відповідно до документу, Національна поліція визначається як центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічного порядку та громадської безпеки визначає завдання поліції та її повноваження до яких зокрема належить: розшук осіб, які переховуються від органів досудового розслідування, слідчого судді, суду, ухиляються від виконання кримінального покарання, пропали безвісти, та інших осіб у випадках, визначених законом.

Зазначається, що у складі Національної поліції функціонують: кримінальна поліція; патрульна поліція; поліція охорони; спеціальна поліція; поліція особливого призначення.

Передбачено, що Національну поліцію очолює керівник. Керівник Національної поліції призначається на посаду та звільняється з посади Кабінетом Міністрів України за поданням Прем’єр-міністра України відповідно до пропозицій Міністра внутрішніх справ України. Керівник Національної поліції має першого заступника і заступників.

Перший заступник та заступники керівника Національної поліції призначаються на посаду та звільняються з посади Міністром внутрішніх справ України за поданням керівника Національної поліції.

Закон надає право поліцейським застосовувати превентивні заходи. Серед них: перевірка документів особи; опитування особи; поверхнева перевірка і огляд, зупинення транспортного засобу.

Також поліцейським серед іншого пропонується надати право зупиняти особу якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір учинити правопорушення.

Крім цього законопроект серед іншого надає право поліцейським без попередження застосовувати вогнепальну зброю в зоні проведення АТО.

Loading...