У Ризі стартує саміт Східного партнерства, на якому вирішиться доля безвізового режиму з ЄС

У Ризі стартує саміт Східного партнерства, на якому вирішиться доля безвізового режиму з ЄС

У Ризі 21 травня відкриється дводенний саміт Східного партнерства за участю лідерів Євросоюзу, керівництва 28 країн-членів ЄС, а також представників шести країн ініціативи — України, Молдови, Грузії, Азербайджану, Вірменії та Білорусі.

Джерело: Відомості

Як повідомляє «Новое время», саміт надасть можливість оцінити прогрес, досягнутий у відносинах між Брюсселем та країнами ініціативи з моменту останнього саміту, який відбувся у Вільнюсі в 2013 році.

Також на саміті будуть визначені подальші кроки співпраці Євросоюзу з країнами Східного партнерства.

Ризький саміт почнеться неформальним робочим обідом для керівників ЄС та держав-членів Східного партнерства. Пленарне засідання саміту відбудеться в Латвійській національній бібліотеці 22 травня, за підсумками запланована прес-конференція.

Очікується, що за підсумками заходу буде прийнято спільну заяву, в якій будуть вказані досягнення, пріоритети та цілі Східного партнерства до наступного саміту.

В той же час, Україна і Грузія розраховують на чіткий сигнал Євросоюзу щодо перспектив безвізового режиму з ЄС.

«Ми повинні отримати відповіді на два головних питання. Перше — це визнання європейської перспективи для України. І друге — це підтримка української позиції з приводу надання безвізового режиму з 1 січня 2016 року», — заявив президент України Петро Порошенко в квітні поточного року.

Loading...