«Газпром» будує «Турецький потік» без дозволу Туреччини

«Газпром» будує «Турецький потік» без дозволу Туреччини

Російський газовий монополіст може залишитися з недобудованою трубою посеред Чорного моря.

Джерело: Відомості

Російська компанія «Газпром» вперше запустила великий експортний проект без зобов'язуючих угод по ньому: на даний момент Анкара не дала свою згоду на будівництво «Турецького потоку», передає ZN.UA.

«Газпром» вважає, що договір з Туреччиною буде укладено після парламентських виборів у цій країні, які стартують 7 червня. У свою чергу, Анкара чекає ще і знижок для державної нафтогазової компанії Botas.

Рішення про початок прокладки газопроводу «Газпромом» дає Туреччині перевагу в переговорах, але російській компанії фактично нічого втрачати: монополія вже платить за простій робіт підрядній італійській компанії Saipem.

«Робота буде вестися двома кораблями в залежності від умов прокладки. Так от, на мілководді роботи почнуться в першій декаді червня», — сказав член правління «Газпрому» Олег Аксютін.

Російський газовий монополіст поспішає привести газ до Туреччини і в Південно-Східну Європу, перш ніж Євросоюз зможе реалізувати свою контрстратегію з постачання газу з Ірану і Туркменістану.

Однак після парламентських виборів у Туреччині може змінитися міністр енергетики, що може утруднити переговорний процес між Москвою та Анкарою по «Турецькому потоку».  

Loading...