У парламенті підтвердили, що комунальні тарифи для населення завищені

Встановлені урядом нові ціни і тарифи на енергоносії та комунальні послуги для населення є значно завищеними, необґрунтованими і потребують додаткових перерахунків для їх корегування у бік зниження.

Джерело: Відомості

Такий попередній висновок створеної за ініціативи «Батьківщини» Робочої групи ВР з перевірки обґрунтованості тарифів на послуги ЖКГ озвучила сьогодні 18 травня на Погоджувальній раді у парламенті Юлія Тимошенко.

Таким чином, Робоча група, до якої увійшли представники усіх фракцій Верховної Ради, підтвердила той факт, що уряд змушує українців платити за комуналку значно більше її реальної вартості, про що вже кілька тижнів заявляє «Батьківщина».

Робоча група у своєму звіті також підтвердила, що норми обсягів споживання газу для населення та для виробництва теплової енергії є завищеними і потребують перегляду, оскільки це суттєво вплинуло на тарифи.

Депутатами встановлено, що у вартість комунальних послуг необґрунтовано закладені істотні технологічні втрати, оплату яких постачальники намагаються перекласти на плечі населення.

Звертається увага на низьку якість газу для побутових потреб українців, за який людей змушують платити європейську ціну.

Завищеною є і роздрібна ціна газу у розмірі 7188 грн. за 1 тис. куб. м. Робоча група дійшла висновку, що сьогодні в Україні існує профіцит газу власного видобутку і його достатньо, щоб повністю забезпечити потреби населення без використання дорогого імпортного палива, що автоматично має знизити його ціну.

Крім того, члени Робочої групи рекомендують знизити нормативи витрат тепла на опалення житлових приміщень, а також скасувати нещодавно запроваджену 70% ренту на газ українського видобутку, яка збільшує його вартість.

У відповідності до висновків та рекомендацій, що містяться у звіті Робочої групи, фракція «Батьківщина» розробила та наполягає на негайному прийнятті двох законопроектів: перший – щодо впорядкування тарифоутворення на послуги ЖКГ, який дозволить комплексно вирішити виявлені проблеми у цій сфері; другий – про скасування 70-відсоткової ренти на газ власного виробництва.

Зі свого боку, Юлія Тимошенко назвала невиправданою пропозицію прем’єра Арсенія Яценюка провести аудит доцільності нових комунальних тарифів чотирма міжнародними компаніями. За її словами, на це знадобляться десятки мільйонів гривень та термін більше року, а люди увесь цей час будуть змушені сплачувати грабіжницькі ціни.

Loading...