Чеченці з усього світу з’їжджаються до України, щоб воювати проти Росії та кадировців

Чеченці з усього світу з’їжджаються до України, щоб воювати проти Росії та кадировців

Добровольці у складі «Правого сектору» боронять позиції сил АТО на передовій у Широкиному.

Джерело: Відомості

У чеченському батальйоні імені Шейха Мансура добровольці кажуть, що воюють на Донбасі, бо мають із українцями спільного ворога. Втім, батальйон — термін умовний, бо це лише жменька бійців у складі «Правого сектору» і «Донбасу», але вони вже стали поперек горла Москві, йдеться в сюжеті ТСН.

Кремль оголосив на батальйон справжнє полювання, і недарма, бо сюди просяться сотні чеченців з усього світу, які не пробачили Путіну і Кадирову їхніх злочинів, і бачать в Україні силу, здатну змінити хід історії. Головна ворожа позиція — будівля Широкинської школи, саме з-за неї ввечері б'є міномет, але поки що в дуелі з ворогом виграють добровольці.

Командир чеченського підрозділу Муслім був одним із перших, хто почав воювати з Росією за незалежність Чечні і до останнього він чинив спротив. Він часто бачить примари загиблих: двох своїх рідних братів, чотирьох двоюрідних, незліченних родичів. Згадує 42 тисячі дітей, що стали жертвами килимових бомбардувань та обстрілів.

«Зламати їм шию можна тільки тут, більше ніде, ні в Білорусі, ні в Казахстані, ні в Грузії. І тому ми тут», — переконує Муслім.

Муслім — воїн за покликанням. Ні родини, ні дружини, ні майна. В 1997 році міг стати бригадним генералом Ічкерії, але відмовився. Кілька років потому, коли Ічкерія пішла в гори та втекла за кордон, нова влада, проросійська, кадирівська, запропонувала стати очільником однієї з силових структур. Знову відмовився, бо не міг зрадити свободи, за яку воював.

Муслім знає, що по той бік широкинських пагорбів теж його земляки чеченці, але він принизливо їх називає «кадирівцями», тими, чию лояльність Кремль відверто купує.

В Україну Муслім приїхав з Європи. Чекав, поки його досвід знадобиться військовим. Але люди з великими зірками на погонах відверто боялись давати завзятим горцям зброю, і ті пішли у підрозділ «Правого сектору», який разом із батальйоном «Донбас» утримує Широкине. До Мусліма приєднались й інші чеченці.

Муслім відчуває, що рано чи пізно російські спецслужби спробують ліквідувати чеченських добровольців, бо надто псують вони кадирівський образ вірнопідданих горян. Мусульманських добровольців небагато, але їх стає більше. Муслім знає, що сотні чеченців-вояків, які втекли з Росії та осіли в Європі, хочуть приїхати в Україну, воювати «за вашу та нашу свободу».  

Loading...