Майбутні педагоги переймають досвід луцьких лікарів

Майбутні педагоги переймають досвід луцьких лікарів

На базі Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки було проведено чергову лекцію в рамках проекту «Школа здорового життя».

Джерело: Відомості

На базі Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки було проведено чергову лекцію в рамках проекту «Школа здорового життя», започаткованого ВОГО «Фундація розвитку громад» та Волинською ДОУНБ ім. Олени Пчілки. «Астма: причини появи, лікування та профілактика» – саме такою стала тематика заходу, який об’єднав навколо страшної недуги небайдужих лучан. За круглим столом зібралися студенти Луцького педагогічного коледжу та сімейний лікар «Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги» Змій Оксана Любомирівна.

Бронхіальна астма — хронічне захворювання верхніх дихальних шляхів, що проявляється гострими нападами задухи, викликаними спазмами дрібних бронхів. Як показує статистика останніх років, показник хворих на астму дітей коливається в межах 5-10 %. Це чималий показник, тож усі педагоги мають знати як діяти у випадку загострення хвороби у дитини.

Хвороба має інфекційно-алергічну природу, тож напади можуть бути викликані різноманітними алергенами, вірусами, хімікатами й, навіть, пилком рослин. Тож найчастіше вона загострюється осінню та весною, коли ослаблений організм не може уникнути контакту із збудником. Основними ознаками недуги є свистячі хрипи, кашель, закладеність у грудній клітці, задишка й напади задухи.

Запрошений на зустріч лікар розповіла, що в рамках безпеки кожен хворий обов’язково повинен мати з собою бронхорозширювальний препарат (зазвичай це інгалятор), тож в момент нападу необхідно допомогти хворому ним скористатися. Доцільно буде забезпечити приплив свіжого повітря до приміщення, звільнити хворого від зайвого сковуючого одягу, допомогти прийняти зручну позу та зробити масаж крил носа (утримуючи людину за підборіддя масажувати крила носа швидкими круговими рухами протягом однієї- двох хвилин).

Після того, як напад спав хворого необхідно напоїти теплим молоком, чаєм чи водою. Ну і, звичайно, необхідно звернутися у лікарню.

«Ми впевнені, що заходи такого плану допоможуть привернути увагу лучан до необхідності піклуватися про своє здоров’я. Люди мало обізнані, вони не знають усіх нюансів перебігу тієї чи іншої хвороби, займаються самолікуванням й оминають лікарні. Крім того, дуже мало хто знає як діяти у екстрених ситуаціях: як правильно накласти пов’язку, зробити штучне дихання, тощо. Звичайно, майбутніх педагогів навчають цього в університетах, однак зустрічі із лікарями-практиками дають чудову можливість поглибити свої знання й почерпнути щось цікаве й так необхідне», – зауважує виконавчий директор ВОГО «Фундація розвитку громад» Юлія Євпак.
 

Loading...