Українців затримують у Росії за прописку, знущаються і «шиють» ним шпигунство

Українців на території Росії можуть затримати навіть за прописку в паспорті, і більшість політв’язнів піддаються як фізичним, так і моральним тортурам.

Джерело: Відомості

Про це розповіла представниця Центру громадянських свобод, правозахисниця Марія Томак, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

Зокрема, Томак зазначила, що правозахисникам відомо про перебування в Росії як мінімум десяти українських політв'язнів. За її словами більшість українських політв'язнів піддаються тортурам, як фізичним, так і моральним. Доля деяких з них досі залишається невідомою.

«Наприклад, Микола Карпюк з Правого сектора, який був викрадений з української території, можливо, співробітниками ФСБ. Адвокат, як і український консул, його жодного разу не побачили. Живий він чи ні — нам досі не відомо», — зазначила Томак.

Інший український громадянин, Сергій Литвинов, приїхав на територію Росії з Луганської області лікувати зуби, а його заарештували як бійця батальйону Дніпро.

«Є такий громадянин України Вгівський. Він був викрадений з Криму. Зійшов з поїзда і його відразу ж затримали. Кілька діб били, після чого відправили в Москву, в Лефортово. Йому намагаються пришити шпигунство», — зазначила Томак, додавши, що такі дії є «фірмовим стилем» ФСБ.

За словами правозахисниці, причиною для затримання у Росії може стати навіть прописка в паспорті. Так, українця Юрія Яценка затримали в Росії, дізнавшись про його львівську прописку. «Тобто, навіть львівської прописки достатньо, щоб в Росії потрапити до в'язниці», — підсумувала вона.

Loading...