Українцям заборонили достроково забирати депозити з банків

Рада розмежувала вклади на строкові та до запитання.

Джерело: Відомості

Українським банкам дали право не повертати достроково вкладникам строкові депозити аж до дати, що прописана в договорі. Відповідно в будь-який момент можна буде забрати гроші за вкладами до запитання (поточні та карткові рахунки, депозити без певного терміну). 

Такі норми записані в законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо умов повернення строкових депозитів)», який сьогодні ухвалила Верховна Рада.

Законопроект передбачає зміни до Цивільного кодексу України, згідно з якими зобов'язання банку повертати внесок клієнта розмежовуються за строковими вкладами і за вкладами до запитання (поточні та карткові рахунки, депозити без певного терміну).

«За договором банківського строкового вкладу, банк зобов'язаний видати вклад та нараховані проценти за цим вкладом після закінчення терміну, зазначеного в договорі банківського вкладу», —- йдеться в тексті документа.

Законопроект передбачає, що дострокове повернення вкладнику банківського строкового вкладу на його вимогу можливе виключно у випадках, коли це передбачено умовами договору з банком. Одночасно законопроект передбачає безумовну вимогу до банків із вкладами до запитання видавати вклад або його частину на першу вимогу вкладника.

«Умова договору вкладу до запитання про відмову від права на одержання вкладу на першу вимогу є мізерною», — наголошується в документі.  

Loading...