Монополія ЖЕКів зруйнована остаточно

Монополія ЖЕКів зруйнована остаточно

Верховна Рада ухвалила закон «Про власність у багатоквартироному будинку», тим самим, остаточно позбавила монополії ЖЕКів.

Джерело: Відомості

За відповідне рішення проголосувало 256 народних обранців, розповідає УНН.

Ухваленим законом передбачається створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків в усіх будинках.

У разі ж, коли протягом року з дати набрання чинності цим законом співвласники будинку, в якому не створено ОСББ не ухвалили рішення про форму управління будинком, управління таким будинком здійснюються управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом відповідної місцевої ради, на території якої розташовано такий будинок.

Відповідно до закону, власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку можуть бути фізичні та юридичні особи, територіальні громади, держава. Власники квартир та нежитлових приміщень є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку. Співвласник має право вільного доступу до технічної документації на багатоквартирний будинок.

У такому разі передбачається, що вартість послуги з управління будинком визначається за результатами конкурсу, при цьому управитель призначається терміном на один рік з можливістю продовження.

При цьому депутати відмовилися зобов’язувати ЖЕКи проводити поточний ремонт багатоквартирного будинку до створення ОСББ.

Як пояснила заступник голови комітету з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарств Альона Бабак, ця норма включена до договорів про передачу будинку від ЖЕКу до ОСББ.

Як зазначив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, цей закон «руйнує монополію ЖЕКів». 

Loading...