Куди перенесуть Луцький авторинок

Куди перенесуть Луцький авторинок

Протягом січня–березня члени робочої групи відвідали авторинок, що діє на вул. Єршова у місті Луцьку, і три альтернативних майданчики, пропонованих для його облаштування тими підприємцями, які виступали на громадських слуханнях і презентували свої бізнес-плани ймовірного місця розміщення автомобільного ринку.

Автор: Олена СТЕПАНЧЕНКО / Джерело: Відомості

22 грудня минулого року в Луцьку відбулися громадські слухання щодо проблеми функціонування авторинку. За їх результатами була ухвалена резолюція, в якій, зокрема, йшлося: «Визнати роботу стихійного авторинку на вул. Єршова такою, яка створює незручності мешканцям міста й суб’єктам господарювання та може призвести до техногенної катастрофи. Створити робочу групу з представників влади, служб ДАІ, ДСНС та підприємців для визначення подальшої роботи авторинку». Луцький міський голова Микола Романюк на вимогу громадських слухань створив таку робочу групу, яку очолив секретар міської ради Сергій Григоренко. Про результати її напрацювань Сергій Анатолійович доповів на черговій сесії міськради.

Протягом січня–березня члени робочої групи відвідали авторинок, що діє на вул. Єршова у місті Луцьку, і три альтернативних майданчики, пропонованих для його облаштування тими підприємцями, які виступали на громадських слуханнях і презентували свої бізнес-плани ймовірного місця розміщення автомобільного ринку.

Щодо існуючого авторинку, то робоча група зробила висновок, що в принципі він там може існувати, але потрібно виконати низку важливих умов.

— Нинішня територія авторинку не вміщає всіх машин, — пояснив Сергій Григоренко, — бо, за нашими оцінками й оцінками підприємців, там у середньому 2,5–3 тисячі авто, й тільки приблизно половина з них стоїть у межах території, а решта — робить затор і проблеми на вулицях. Але є попередня домовленість із Прилуцькою сільською радою про виділення поруч 2 га землі сільгосппризначення. Комісія також рекомендувала заасфальтувати всю територію автомобільного ринку і встановити туалети. Але найголовніше — має бути альтернативна дорога, тому що весь транспорт заїжджає і виїжджає вулицею Єршова, що створює хаос. ДСНС проводила навчання — якщо стається якась ситуація, «пожежна» не може проїхати. Є два варіанти дороги: виїзд із існуючого авторинку до Липин або другий — виїжджати з нього на трасу Ківерці–Луцьк.

Друга ділянка, яку комісія розглянула як альтернативну для розміщення автомобільного ринку, розташована на вул. Боженка, 1а і належить підприємцю Пахолку І. Л. та ТзОВ «Дельта-7». Її площа становить 6,8 га, і ще два гектари можуть до неї долучити суміжних земель.

— Плюси цієї ділянки в тому, що там повністю облаштована інфраструктура, — пояснив Сергій Григоренко, — є асфальтове покриття. Варіант цікавий, адже таким чином вдасться розвантажити вул. Рівненську та просп. Відродження, хоча частково завантажиться вул. Дубнівська.

Третім альтернативним майданчиком стала територія колишнього пластмасового заводу на вул. Рівненській, 76а. Ця земельна ділянка належить підприємству ТОВ «Рівнеміськбуд», загальна її площа — 5,90 га. Але комісія визначила, що там не може бути авторинок, оскільки існує проблема єдиної дороги — всі машини заходили б із вул. Рівненської.

І четверта ділянка належить ТОВ «Яровиця» та розміщена на землях Прилуцької сільської ради поруч із трасою Луцьк–Ківерці. Площа — 9 га.

— Плюси цієї ділянки — найкраще географічне логістичне розташування, — доповів Сергій Григоренко. — Але великим мінусом є те, що на ній зовсім немає інфраструктури. Мінімум потрібно рік і 30 мільйонів гривень, щоб усе там зробити. Тож у «півфінал» вийшли теперішня ділянка авторинку й підприємця Пахалка. Однак у кінцевому результаті комісія ухвалила перенести ринок на ділянку Пахалка. Хоча моя думка така: виставити умови існуючому ринку, а якщо там за три-чотири місяці нічого не зроблять — переносити.

Під час сесії представник діючого авторинку Сергій Дьомін зазначив, що сьогодні ринок продажу автомобілів упав на третину, тож територія заповнена на 40%.

— До європейських стандартів нам дійсно далеко, але до кінця року виправимо всі напрацьовані робочою групою зауваження, — зазначив підприємець.

Завершуючи обговорення питання, доповідач Сергій Григоренко запевнив присутніх, що напрацювання робочої групи мають рекомендаційний характер. Депутати підтримали проект рішення «Про звіт робочої групи з підготовки пропозицій щодо подальшої роботи авторинку».

Loading...