Служба зайнятості стає ближчою до своїх клієнтів

Служба зайнятості стає ближчою до своїх клієнтів
Раїса Кучмук розповіла про доступність послуг у службі зайнятості

Раїса Кучмук наголосила на одному важливому нововведенні, що стосується учасників АТО із сільських територій. Якщо раніше члени особистих селянських господарств, які мали земельний пай, не могли звертатись за допомогою із працевлаштування до центрів зайнятості, то тепер таку можливість мають демобілізовані, а це нині півтори тисячі волинян.

Автор: Олена СТЕПАНЧЕНКО / Джерело: Відомості

Служба зайнятості оперативно реагує на всі економічно-соціальні зміни, що відбуваються в державі. Тож з’являються нові підходи, методи в організації її діяльності. Про доступність соціальних послуг розповіла директор Волинського обласного центру зайнятості Раїса Кучмук.

— Останній рік ми живемо в тривозі, але за цей період набули досвіду і маємо напрацювання, як пом’якшити ситуацію не тільки на ринку праці, а й взагалі у суспільстві, — зауважила Раїса Євгенівна. — У центрах зайнятості з’явилися нові стенди «На допомогу демобілізованим, родинам учасників АТО». Психологічні настрої змусили нас запроваджувати проект «Зцілення зайнятістю і природою», і маємо вже його позитивні наслідки. Адже сьогодні на мальовничій Волині проживає більше трьох тисяч внутрішньо переміщених осіб, окрім того, військовослужбовці, які повернулися із зони АТО, а природа може якоюсь мірою втішити і зцілити. Новим змістом наповнюємо наш проект «Школа безпеки і порядку». Сьогодні, крім забезпечення порядку громадського, необхідно людям надати інформацію та роз’яснення щодо оформлення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Наразі з молодіжним центром праці напрацьовуємо проект, готуємо людей, які можуть надавати або розміщувати корисну інформацію з цієї проблеми.

Раїса Кучмук наголосила ще на одному важливому нововведенні, що стосується учасників АТО із сільських територій. Якщо раніше члени особистих селянських господарств, які мали земельний пай, не могли звертатись за допомогою із працевлаштування до центрів зайнятості, то тепер таку можливість мають демобілізовані, а це нині півтори тисячі волинян.

— До центрів зайнятості звернулося 120 людей, майже 700 осіб демобілізованих, які не звернулися до центру зайнятості, проживають у сільській місцевості, — розповіла Раїса Євгенівна. — Раніше вони не могли набути статусу безробітного, тепер можуть скористатися послугами профнавчання, отримання одноразової виплати для започаткування власної справи й ін. Ми вже формуємо банк бізнес-ідей спеціально для учасників АТО зі сільських територій.

Також у службі зайнятості думають над розширенням переліку громадських робіт, адже норма, яка діяла понад рік щодо паритетності в їх організації, не виправдала себе і цього року відмінена.

— Повертаємося до стовідсоткового фінансування громадських робіт за рахунок Фонду страхування на випадок безробіття, — пояснила директор обласного центру зайнятості. — Але наразі не розроблені нормативні документи.

Раїса Кучмук додала, що тепер тематику семінарів і тренінгів у центрах зайнятості адаптовують, враховуючи морально-психологічний стан клієнтів, серед яких можуть бути і тимчасово переміщені особи, учасники АТО, члени їхніх родин. Крім того, працівники центрів зайнятості регулярно поводять зустрічі у військовому госпіталі, щоб почути настрої бійців, налаштувати їх на повернення до трудового життя.

— Налагодили співпрацю із фельдшерськими службами, релігійними громадами з метою пом’якшення ситуації на ринку праці через розмову, встановлення моральної психологічної рівноваги, — зауважила Раїса Євгенівна.

Сьогодні служба зайнятості реформується, міняється й стратегія розвитку. Отож запроваджуються інновації, покликані зробити службу зайнятості ближчою до шукачів роботи і працедавців. Наприклад, це створення консалтингових і бізнес-центрів, у яких передбачається надання комплексної допомоги з ведення бізнесу підприємцям-початківцям із числа колишніх безробітних. Планується навчання працівників служби шляхом опановування міжнародного досвіду. В цьому плані Волинь активно працює з Польщею. Спільно з організаціями роботодавців планується чимшвидше запровадження механізму підтвердження результатів неформального навчання за робітничими професіями. До нововведень належать й нові ІТ-сервіси для роботодавців, зокрема «електронний кабінет». Такою послугою вже скористалися майже 700 працедавців Волині.

На фото: У Луцькому міському центрі зайнятості

Loading...