Доки народ зубожіє, голова Волинської облради нарощує статки

Доки народ зубожіє, голова Волинської облради нарощує статки

У 2013 році тоді ще заступник голови Волинської обласної ради Валентин Вітер заробив майже 130 тис. грн сукупного доходу. З них близько 108 тисяч — зарплата, понад 14 — матеріальна допомога, приблизно чотири — доходи від викладацької діяльності, понад три тисячі — інші види надходжень.

Автор: Галина ФЕДОРЕНКО / Джерело: Відомості

Про зловживання голови Волинської обласної ради Валентина Вітра «Відомості» уже писали минулого року.

Для читачів нагадаємо: працює чоловік на цій посаді лише рік. Так сталося, що під час революційних подій громадськість регіону заставила скласти повноваження керівників попередньої влади, зокрема й обласної ради, віддавши перевагу демократам. І саме у цей момент дуже пощастило Валентину Вітру, який на той час працював заступником голови облради. Обрали його, бо вважали, що, будучи представником опозиційної партії «Батьківщина» (ми пам’ятаємо, що владу між собою ділили тоді на трьох «Свобода», «УДАР» і «Батьківщина»), саме він повинен очолити обласний представницький орган.

Як постановили, так і зробили: віжки управління передали Валентину Вітру.

Хоча, якщо бути справедливим, в області про цю людину мало хто до цього знав, незважаючи на посаду. А тут така влада! Голову закрутило від емоцій, від усвідомлення своєї значимості…

Як результат, уже через кілька місяців після обрання Вітер відзначився у скандалі з приватизацією обласного комунального майна. Розуміючи, що депутатська каденція завершується (25 жовтня цього року — чергові вибори до місцевих рад)і надії потрапити у представницьку владу особливо немає, чому б наостанок не провернути кілька афер із комунальною власністю? Не довго думаючи, за підтримки депутатів, грубо порушуючи законодавство, правові норми голосування, з використанням неправдивої та прихованої інформації, обласна рада приймає рішення віддати під приватизацію об’єкти, два з яких розміщені у самісінькому центрі Луцька, що є надзвичайно привабливим для бізнесу. Після розголосу інформації в газеті «Відомості» облрада почала робити «поп’ятну».

В цій ситуації проявилися ненайкращі риси нинішнього депутатського складу Волиньради. По-перше, стало зрозуміло, що частина депутатів, на той час це була більшість, насправді невігласи в законодавчій сфері. По-друге, вони й далі, незважаючи на зміни в суспільно-політичному житті країни, намагаються діяти проти інтересів населення. По-третє, їхня хитрість не має меж.

І все ж таки повернемося персонально до Валентина Вітра, який є головою Волинської обласної ради з лютого 2014 року. Ніхто б його не згадував, якби не рішення Луцької міської ради від 16.04.2015 року «Про передачу громадянам Вітру В. С., Вітер Н. О., Романюку Р. О. безоплатно у спільну часткову власність земельної ділянки для будівництва й обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд на вул. Тополевій, 12».

Виявляється, з таким клопотанням пан Вітер звернувся до Луцької міськради, яка йому, відповідно, не відмовила.

Цей факт змусив нас пильніше придивитися до декларації нещодавно спеченого голови обласної ради. Проаналізували, що змінилося за рік його перебування на посаді голови порівняно з тим періодом, коли він працював заступником. Зіставили декларації за 2013-й і минулий, 2014-й, роки. Й ось що виявили.

У 2013 році тоді ще заступник голови Волинської обласної ради Валентин Вітер заробив майже 130 тис. грн сукупного доходу. З них близько 108 тисяч — зарплата, понад 14 — матеріальна допомога, приблизно чотири — доходи від викладацької діяльності, понад три тисячі — інші види надходжень. У його користуванні була зареєстрована земельна ділянка — 10,5 сотки, житловий будинок — 297 кв. м, садовий будинок — 110 кв. м. У власності сім’ї — автомобіль Peugeot 308 2011 р. в. Загалом доходи сім’ї становили 51 526 грн.

А тепер декларація за 2014-й —рік, коли пан Вітер очолив облраду.

Сукупний дохід сягнув уже 150 тис. 890 грн. Із них 143 тисячі — заробітна плата. Майже вісім тисяч — дивіденди і проценти, чого не було на посаді заступника. З’явились і гроші на рахунках в «Укрінбанку». Ні мало ні багато — 76 тис. 652 грн. До уже зазначеної земельної ділянки та будинків площею 297 та 110 кв. м додався ще один будинок на 62 «квадрати». Не швидко? А сьогодні ми вже можемо говорити і ще про одну ділянку в 10 сотих, які йому 14 квітня цього року виділила Луцька міська рада. Доходи сім’ї практично не змінилися.

І тут постає запитання: звідки у Вітра гроші? Людина бізнесом не займається, працює на державній посаді. Інших доходів, як зарплата, можлива викладацька діяльність, бути не може. То звідки дивіденди, банківські рахунки? І чи не є там частка від позитивно прийнятих депутатських рішень на користь приватних осіб чи юридичних структур? Тим паче питання з приватизацією комунальної власності засвідчило, що не все чисто у владі.

А звідси, якщо вже країна заговорила про корупцію в органах влади, то, можливо, варто пильніше придивитися до місцевих чиновників: як живуть, із чого живуть і чи не множать на фоні війни свої статки? Приклад показує: множать.

А недавно стало відомо, що родич голови облради Роман Романюк 29 жовтня 2014 року придбав у Волинської обласної ради на аукціоні автомобіль Chevrolet Captiva 2008 р. в. за мізерною ціною — 51 750 грн. Про це повідомив сайт vgolos.com.ua. Принаймні прізвище саме цього громадянина фігурує у рішенні Луцької міськради від 16 квітня цього року про передачу у спільну часткову власність земельної ділянки.

Про те, що Вітер не склався ще й як голова обласної ради, сьогодні заявляють і його колеги-депутати. Ось який лист надійшов на адресу газети  «Відомості». Цитуємо: «34‑а сесія Волинської обласної ради в черговий раз не може відбутися. Відповідальність за її зрив несе голова ради Валентин Вітер. Зрив чергового сесійного засідання 29 квітня 2015 року через відсутність кворуму дає підстави говорити про неспроможність голови обласної ради організувати роботу депутатського корпусу.

34-а сесія Волинської обласної ради, яка розпочалася ще 20 березня, має всі підстави встановити абсолютний рекорд за своєю тривалістю. Сесійні засідання 20 березня, 2, 16 та 29 квітня засвідчили, що голова обласної ради не хоче або не може забезпечити дієву роботу депутатського корпусу.

У повному складі на сесію 29 квітня прибула лише фракція ВО «Свобода», в сесійній залі зареєструвалося лише 38 обласних депутатів при необхідних для наявності кворуму 41. Відсутність більшості представників інших фракцій може свідчити про те, що голова обласної ради Валентин Вітер утратив їхню довіру.

Розв’язка цієї проблеми очевидна: або Валентин Вітер таки організує роботу ради, або ж повинен визнати власну неспроможність забезпечити її дієздатність і піти у відставку. В іншому разі постає питання доцільності такої ради та її розпуску: навіщо волинянам така рада, яка не дає собі ради? Фракція ВО «Свобода» не виключає такого розвитку подій і готова йти на позачергові вибори».

Loading...