Бойовики повністю перекрили доступ ОБСЄ до російсько-українського кордону

Місія ОБСЄ практично не має доступу до російсько-українського кордону з початку травня.

Джерело: Відомості

Про це на традиційному брифінгу в четвер у Києві розповів заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександр Хуг, передає «УП».

«До недавнього часу у нас був нерегулярний доступ до певних пунктів переходу. Особливо міжнародних. А за останні 10 днів це дуже змінилося, особливо на кордоні в Луганській області, де у нас обмежений доступ. У Донецькій області ще можливий доступ до кордону, зокрема до переходу в Новоазовську», — сказав Хуг.

За його словами, вищий керівний орган місії повинен вирішити, яким чином її представники будуть забезпечувати спостереження щодо реалізації «мінських домовленостей», оскільки небезпека їх життя зростає внаслідок ескалації конфлікту.

Хуг нагадав, що за останні 10 днів представники ОБСЄ потрапили в три небезпечні ситуації, 2 з яких відбулися в районі Донецького аеропорту і одна в районі Широкиного, «коли минулої неділі куля потрапила прямо в машину ОБСЄ».

Спікер ОБСЄ також додав, що місія спостерігає збільшення кількості обстрілів з важкої зброї в зоні конфлікту протягом останніх 10 днів.

«Ми бачили кратери і це означає, що системи Град використовувалися в Гранітному в кінці квітня, а 2 травня ми чули, як Гради випускалися з території в межах міста Донецька... Ми бачимо, як обидві сторони використовують важке озброєння, принаймні за останні 10 днів», — зазначив Хуг.

Loading...