Фури в зоні АТО пропускають через блокпости за 50-150 тисяч гривень

Незважаючи на зусилля силовиків, нелегальна торгівля з окупованими територіями в Донбасі посилилася.

Джерело: Відомості

За допомогою заборони руху вантажного транспорту вирішити проблему не вдається: контрабандисти знаходять об'їзні дороги або вирішують питання корупційним шляхом. 

«Проходження машини через блокпост коштує від 50 до 150 тисяч гривень. Ось вам і ціна питання! Коли йде 20-тонна фура, на якій підприємець або контрабандист заробляє в п'ять разів більше, ніж вкладає, то він може віддати частину заробітку», — розповів заступник начальника головного управління МВС у Донецькій області Ілля Ківа, передає ZN.UA.

За його словами, на територіях підконтрольних бойовикам відчувається дефіцит по всіх групах товарів.

«Ціни там, скажімо, на продукти в 5-6 разів вище, ніж на території, підконтрольній українській влади. Це створює передумови для діяльності контрабандистів», — говорить він.

«На жаль, і в наших лавах є нечисті на руку люди. Брак виховання і дисципліни породжує корупційні схеми, які дозволяють збагачуватися за рахунок війни», — додав Ківа.

Правоохоронець зазначає, що рішення про заборону руху будь-якого транспорту крім легкових автомобілів діє і в Донецькій області.

«Але проблематика в обох областях однакова. Це проблема всього Східного фронту. Виставляєш пост, а вони беруть провідників і об'їжджають тебе», — пояснив він.

«Я можу зупиняти ці автопоїзди і розвертати їх. Але наступного дня вони повторюють свої спроби. Поки немає чіткого законодавчого визначення адміністративних меж і правил їх перетину в подібних ситуаціях — до тих пір у нас буде контрабанда. Тут головна проблема — брак відповідної правової бази», — сказав Ківа.

Раніше міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков визнав, що деякі правоохоронці причетні до контрабанди в зоні АТО.  

Loading...