Суд відмовився видавати Фірташа Сполученим Штатам

Суд відмовився видавати Фірташа Сполученим Штатам

Суд Відня відмовив в екстрадиції Дмитра Фірташа до США.

Джерело: Відомості

Про це повідомляє Еспресо.TV.

«При запиті на екстрадицію держава не може проявляти партійність, а також надати вичерпну інформацію у справі. Ми доходимо висновку, що ця екстрадиція якщо не повністю, то частково політично вмотивована», — було сказано на суді.

В підсумку суд ухвалив рішення — відмовити в екстрадиції Дмитра Фірташа. «Клопотання прокурора відхилено», — йдеться в рішенні.

«Це було довге засідання. Ми почули багато обґрунтувань, я не буду це все повторювати. Одне очевидно — політичний розрахунок не був основою мого рішення. Я вирішував виключно на основі фактів і обставин справи. Я врахував у своєму рішенні благо українського народу», — заявив суддя Крістофер Бауер.

«Америка, яка просила правової допомоги, не дає нам докладно вивчити справу... Наявних фактів недостатньо, щоб задовольнити запит США», — заявив суддя.

Суддя каже, що йому не було надано протоколи допитів свідків, які дали свідчення проти Фірташа.

«Питання (поставлені обвинуваченням) не є абсолютно безпредметними, але доказів недостатньо», — зазначив він.

Суддя також дійшов висновку, що в справі Фірташа була, крім іншого, політична підоснова.

«Я не міг не звернути увагу на той факт, що Америка вимагає видачі одного з найвпливовіших і політично активних підприємців… я не міг зрозуміти, чому американці тримали справу 2008 року, щоб в якийсь момент схопити Фірташа», — заявив він.

«Всі ці дані привели мене до висновку, що ця справа, крім усього іншого, має політичне підґрунтя... У такому процесі це грає велику роль. Я сподіваюся, що уряд Штатів та Австрії моє рішення підтримають», — заявив суддя.

Прокурор заявила, що буде оскаржувати рішення.

За словами судді, Фірташ може залишити країну, коли рішення набуде законної сили. Він повинен порадитися з адвокатами, яку частину застави в 125 мільйонів євро він має передати державі для забезпечення цього процесу.

Водночас прокурор заявив: «Я вимагаю, щоб до набрання рішенням законної сили Фірташ дотримувався всіх повісток і не залишав країну». 

Loading...