До травня навколо Маріуполя з’явиться нова лінія укріплень

До травня навколо Маріуполя з’явиться нова лінія укріплень

До середини травня українські військові планують завершити основну частину робіт зі зведення укріплювальних споруд навколо Маріуполя.

Джерело: Відомості

Тут буде більше 100 окопів різної складності — для особового складу, техніки, артилерії, а також десятки бліндажів і прикритих щілин, повідомив прес-офіцер штабу сектора «М» Дмитро Горбунов, передає видання «Лига.Новости».

Горбунов зазначив, що в роботах задіяні Волинська та Одеська обласні держадміністрації.

«Вони знаходять підрядника, це, як правило, приватні будівельні компанії, вони зі своєю технікою та особовим складом приїжджають сюди. З кінця березня ця робота перейшла в активну фазу, і до середини травня виконаємо основний фронт роботи», — сказав Горбунов.

«Окопи будуть обшивати заставними щитами. Таких нам знадобиться близько 400 кілометрів. Будемо залучати установи, середні школи, де є можливість їх виготовити», — додав він.

Крім того, прес-офіцер повідомив, що влада Маріуполя пообіцяла закупити близько 30 восьмигранників.

«Вони будуть переносні. Будуть використовуватися на блокпостах і на позиціях. Також промислові підприємства України нам пообіцяли кілька десятків бронековпаків. Це такі захисні споруди для кулеметників», — зазначив він.

Також на дорогах у напрямку Донецька виставляються додаткові тетраподи (теж розробка місцевих будівельників), щоб перешкоджати пересуванню ворожої техніки.

Наголошується, що ці переносні укріплення — лише частина оборонної системи.

«На оборонних рубежах створюються опорні пункти. Типовий проект розроблений НДІ Міністерства оборони... Повинні їх створити кілька десятків. Вони робляться з хорошим класом захисту, щоб максимально убезпечити людей. Щоб можна було нормально вести бойові дії, в тому числі і кругову оборону. Вартість одного опорного пункту становить близько 2,5 млн. грн.», — розповідає представник служби оперативного забезпечення сектору «М».

Військові зазначають проблеми з фінансуванням.

«Поки дуже складно йде процес проходу цих грошей. Бюджетні гроші, вони завжди дуже довго проходять. Одеса задіяла свій ресурс грошових коштів, Волинь — теж. Донецька адміністрація поки своїх ресурсів не задіює. Я не знаю чому. Все що тут могли зробити — місто, підприємці міста — зробили дуже багато», — говорить представник штабу сектора М.

Він зазначив, Збройним Силам України не слід залишати свої позиції в Широкиному, якщо план демілітаризації селища, запропонований ОБСЄ вирішать задіяти. «Особисто моя думка — я проти того, щоб війська відводили з тих місць. Там панівна висота, дуже хороші укріплення, які були створені ще в минулому році, в серпні-вересні. Там лежать ці сляби. Я особисто проти, щоб ці позиції залишати. Це не рішення військових, це рішення політичне», — вважає військовий інженер.

Його слова підтверджує і прес-офіцер Горбунов: «У Широкиному ми займаємо вигідну позицію, яка дозволяє нам контролювати всі міста». Але зазначає при цьому, що якщо буде такий наказ, військові його виконають.

У повідомленні зазначається, що у Маріуполі збирають підписи проти відводу українських військових з Широкино.

Loading...