У Києві проходить саміт Україна-ЄС

У Києві проходить саміт Україна-ЄС

У Києві розпочався сімнадцятий саміт Україна-ЄС. Про це повідомляє Адміністрація президента України Петра Порошенка у Twitter.

Джерело: Відомості

Так, у рамках саміту вже відбулася зустріч Порошенка з президентом Європейської ради Дональдом Туском і президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером у форматі «тет-а-тет». 

Повідомляється, що о 14.40 розпочнеться пленарне засідання. Захід транслюватиметься у прямому ефірі Національної телекомпанії України.

О 16.15 запланована спільна прес-конференція Порошенка, Туска і Юнкера.

Цей саміт важливий ще й тому, що на ньому сторони мають обговорювати асоціацію, хід реформ, а також узгодити дату введення безвізового режиму, визначити чіткі перспективи членства України в ЄС, вирішити питання введення миротворців на Донбас та ймовірних санкцій проти Москви.

Проте щодо останніх пунктів у самому Євросоюзі розгорнулася дипломатична боротьба. 26 квітня, в останній момент перед самітом, німецькі та французькі представники терміново скликали у Брюсселі постпредів ЄС, щоб змінити проект резолюції майбутнього саміту — і не на користь України.

У свою чергу українські експерти також наголошують на тому, що з асоціацією не все гладко: нова влада не демонструє швидких реформ, у країні вибухають корупційні скандали і все це відбувається на фоні агресії на Донбасі та тиску Росії з метою дестабілізації ситуації в Україні. Таким чином вікно можливостей, яке відкрилося для України, скоро може зачинитися.

Євросоюз зі свого боку наполягає на конституційній реформі, децентралізації, реформі судової системи, правоохоронних органів, державної служби, удосконаленні виборчого законодавства, системи державних закупівель тощо.  

Loading...