Найєм заявив, що Ахметов шантажує державу та втілює план щодо зупинки реформ

Найєм заявив, що Ахметов шантажує державу та втілює план щодо зупинки реформ

За його словами, головний ворог Рината Ахметова — міністр палива і енергетики Володимир Демчишин.

Джерело: Відомості

Масові мітинги шахтарів у Києві є частиною єдиного плану щодо захисту інтересів компаній Рината Ахметова на енергоринку. Зокрема, йдеться про призупинення реформування ринку електроенергії в Україні і збереження статус-кво монополіста. Таку думку у своєму блозі на сайті «Української правди» висловив народний депутат України Мустафа Найєм. 

Він вважає, що дії Ахметова носять системний характер, а наслідки від реалізації його планів можуть поставити хрест на реформах в енергетичній галузі. Як приклад він навів внутрішню назву документа — «Фортеця», який вже давно обговорюють експерти і чиновники галузевих держустанов.

«Документ складається з чотирьох модулів, що описують стратегію захисту інтересів «ДТЕК» і тактичні кроки у період січень-травень поточного року. Дедлайни деяких заходів, наведених у документі, заплановані на липень-серпень. Між тим, велика частина заходів вже повинні бути виконані.

План «Фортеця» був прийнятий на рівні правління компанії, а за його реалізацію відповідають дев'ять директорів різних напрямів і дочірніх підприємств, що входять до складу «ДТЕК», — повідомив Найєм.

Крім того, народний депутат нагадав, що компанія «ДТЕК» Рината Ахметова є абсолютним монополістом на ринку вугілля.

«Проте всі ці роки компаніям Ахметова вдавалося ухилятися від цього визначення банальним призначенням на ключові посади лояльних менеджерів. Зокрема, голови Антимонопольного комітету і Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг», — написав він.

Мустафа Найєм також додав, що схема була досить простою: маніпулюючи різними цифрами, регулятор визнавав, що насправді Ахметов контролює не Х% ринку (вугілля, електроенергії тощо), а Y%. Ці цифри передавалися до АМКУ, діяльність компаній визнавалася законною, і на цьому вся антимонопольна активність держави закінчувалася.

«Але якщо монополіст довгий час не контролюється, рано чи пізно його головним інструментом комунікації з суспільством і державою стає шантаж. У цьому випадку йдеться про ринки електроенергетики. Вугілля становить приблизно 70% у структурі собівартості виробленої електроенергії тепловими станціями. «ДТЕК» постачає приблизно 67% цього обсягу вугілля», — упевнений парламентарій, уточнюючи, що так донецький бізнесмен, що займає перше місце у списку найбагатших українців, може диктувати практично будь-яку ціну на свою продукцію, впливаючи на кінцеву вартість електроенергії.

Найєм заявив, що своїми діями на ринку Ринат Ахметов змушує платників податків розділити з ним втрати «ДТЕК» через підвищення курсу валют і допомогти виплатити кредитні відсотки.

«А щоб «прохання» про допомогу виглядало переконливіше, у Києві з'являються шахтарі, які мітингують проти невиплати зарплат і банкрутства галузі», — вважає народний депутат.

Варто зазначити, що за даними Мустафи Найєма, «ДТЕК», підвищуючи собівартість свого вугілля, не заклала на підвищення зарплат шахтарям жодної копійки.

«Ринат Ахметов переслідує дві мети. Перша, короткострокова, — виграти час для реструктуризації боргів «ДТЕК», у тому числі за рахунок держави. Друга, більш важлива — зберегти монопольне становище на енергоринку і не допустити перегляду тарифоутворення на енергоносії. Головний ворог Рината Ахметова — міністр палива і енергетики Володимир Демчишин. Я не беруся тут захищати Демчишина або давати оцінку його роботі, це справа експертів. Головна загроза, що йде від міністра для компаній «ДТЕК», полягає у переоцінці частки енергоринку і, як наслідок, можливе використання антимонопольного законодавства для примусової реструктуризації монополії», — констатував народний депутат.

Представник фракції «Блоку Петра Порошенко» у парламенті вже направив у Генеральну прокуратуру, СБУ і МВС запити з проханням перевірити причетність менеджменту компанії «ДТЕК» до організації і фінансування галузевих протестів.  

Loading...