Із початку року українські банки втратили майже 81 мільярд гривень

Із початку року українські банки втратили майже 81 мільярд гривень

Левова частка збитків припадає на неплатоспроможні фінустанови.

Джерело: Відомості

Збитки українських банків за перші три місяці цього року сягнули 80,9 млрд грн. Із них 16,2 млрд грн припадає на діючі банки, а решта – на неплатоспроможні, у яких діють введені Фондом гарантування вкладів фізичних осіб тимчасові адміністрації. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку. 

«Передусім йдеться про ПАТ «КБ «Надра», ПАТ «Дельта Банк» та ПАТ «Імексбанк», чий сукупний збиток становив майже 60 млрд грн», — уточняють в НБУ.

Від'ємний фінансовий результат банків сформувався насамперед за рахунок суттєвих обсягів відрахувань у резерви на можливі втрати від активних операцій, зокрема за кредитами позичальників, платоспроможність яких погіршилася.

«За перший квартал цього року відрахування в резерви у 7,2 разу перевищили їхні обсяги за відповідний період минулого року. Основний обсяг резервів було сформовано в лютому. У березні на фоні стабілізації на валютному ринку темпи нарощення відрахувань у резерви уповільнилися», — пояснили в Нацбанку.

«Ми розпочинаємо діагностичне обстеження 20 найбільших за обсягами активів банків, результатом якого стане рішення щодо необхідної докапіталізації та зниження ризиків операцій з пов'язаними особами. Це збалансує роботу банків і буде сприяти відновленню їхньої рентабельності», – зазначив перший заступник голови НБУ Олександр Писарук. 

Loading...