Кадиров наказав відкривати вогонь на ураження по всіх росіянах, що стрілятимуть у Чечні

Кадиров наказав відкривати вогонь на ураження по всіх росіянах, що стрілятимуть у Чечні

Спецоперація ставропольських поліцейських і об’єднаного угруповання російських військ МВС і поліції в Грозному, що закінчилася вбивством Джамбулата Дадаєва, викликала шквал критики і обурення в Чечні.

Джерело: Відомості

Інцидент розгнівав Рамзана Кадирова, який різко вказав на протизаконність заходів, проведених оперативниками з сусіднього регіону, передає «Кавказ Online».

Повідомлення про невідомого чоловіка, якого убили в Ленінському районі Грозного, з'явилися в минулу неділю, 19 квітня.

Повідомлялося, що вбитий начебто спробував протаранити на автомобілі поліцейську машину, після чого почав стріляти. В результаті вогню у відповідь він отримав поранення і помер на місці. Пізніше російські силовики розкрили і особу вбитого. Ним виявився Джамбулат Дадаєв, який був оголошений у федеральний розшук у рамках порушеної кримінальної справи за ч. 2 ст. 111 КК РФ («Умисне заподіяння тяжкої шкоди здоров'ю щодо особи або його близьких у зв'язку зі здійсненням даною особою службової діяльності або виконанням громадського обов'язку»). Подробиці спецоперації в прес-службі ГУ МВС РФ по Ставропольському краю розкривати не стали.

Ця подія викликала різку реакцію про кремлівського глави Чечні Рамзана Кадирова. Він зажадав від місцевих керівників управлінь МВС, ФСБ, прокуратури, Слідчого комітету розібратися в інциденті. Невдоволення Кадирова, з його слів, викликане тим, що співробітники Ставропольського управління внутрішніх справ і т. зв. «Тимчасове оперативне угрупування органів і підрозділів МВС Росії» не мали законних підстав для проведення операції, оскільки не поставили до відома МВС Чеченської республіки.

Вже наступного дня Кадиров провів екстрену нараду керівників силових структур республіки, на якому заявив, що спецоперація ставропольских поліцейських і військових з Ханкали (бази Тимчасового угрупування МВС РФ) – є не що інше, як злочинне «замовлення».

«Я вчора дав чітке доручення прокурору, СК РФ, МВС, ФСБ, щоб покарали за законом тих, хто виконували замовлення багатих людей. Як так можна задіяти опергрупу Ставропілля і СОБР, ОМОН, і всі структури Ханкали? Я цього не знав. На нашій території такого не буде. Ті, хто думає інакше – помиляються. Ми дуже дорого заплатили за мир і порядок. Часи 2000-х років пройшли. Комусь захотілося «зробити результат» – забрали чеченця і вбили. Такого не буде. Ми вимагаємо закону. Таких людей карали і будемо цим займатися. І всі повинні знати: на території Чеченської республіки панує закон», – заявив Кадиров.

Після цього він наказав керівникам силових і правоохоронних органів Чечні надалі в подібних ситуаціях з «непрошеними гостями не панькатися»: «Я офіційно заявляю: якщо без вашого відома на вашій території з'являється, не має значення – будь він москвич або ставрополець – відкрити вогонь на ураження. З нами повинні рахуватися. Ми не маємо права елементарно виїжджати на територію Інгушетії і проводити проти екстремістів і терористів заходи. Якщо ви господарі своєї території, то повинні контролювати. Вистачить! Нас принижували, ображали. Ми не для цього приймали Конституцію РФ, щоб нас убивали».

Loading...