ЄС пред’явив «Газпрому» звинувачення в порушенні антимонопольного законодавства

Російській компанії загрожує штраф — до 93 мільярдів євро.

Джерело: Відомості

Сьогодні Євросоюз офіційно звинуватив російську компанію «Газпром» у порушенні антимонопольного законодавства на території ЄС. Ідеться про монопольне становище «Газпрому», перш за все, на ринках Центральної та Східної Європи — в Естонії, Латвії, Литві, Польщі, Чехії, Словаччині, Угорщині та Болгарії. 

У Єврокомісії вважають, що російська державна компанія перешкоджає вільному обігу газу між країнами Європи, заважає диверсифікації поставок газу і несправедливо визначає ціну на газ для клієнтів, нібито переслідує інтереси компанії та Росії. Про це пише Slon.ru.

В Єврокомісії залишилися незадоволені тим, що компанія нав'язує контракти з цінами, індексованими на основі вартості бареля нафти. У «Газпромі» неодноразово оголошували, що вважають метою розслідування Єврокомісії зниження ціни на російський газ.

Єврокомісія розпочала розслідування ще три роки тому – у 2012-му. Покаранням «Газпрому» може бути штраф, який поки що не призначений. Експерти називають різні суми штрафу — від 2 до 93 мільярдів євро. 

Loading...