Луцькі чиновники хочуть «перекинути» апаратуру з перинатального центру в пологовий будинок

Луцькі чиновники хочуть «перекинути» апаратуру з перинатального центру в пологовий будинок
В таких кювезах виходжують недоношених немовлят / Фото: Олена СТЕПАНЧЕНКО

— Луцький пологовий будинок надає спеціалізовану акушерсько-гінекологічну допомогу II та III рівнів не тільки жителькам Луцька, а й області, — розповів в. о. начальника управління Микола Якимчук.

Автор: Олена СТЕПАНЧЕНКО / Джерело: Відомості

Але чи стане краще від цього пацієнтам? 

Управління охорони здоров’я Луцької міської ради виступає з пропозицією про передання в оренду частини медобладнання перинатального центру, що є структурним підрозділом Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання (ВОДТМО), Луцькому клінічному пологовому будинку. Аргументують свою позицію посадовці управління тим, що перинатальний центр недобудовано, а апаратура, яка була придбана, простоює. Тим часом міський пологовий будинок надає спеціалізовану допомогу не тільки лучанкам, а й жіночому населенню області, тож обладнання там дуже знадобилося б. 

— Луцький пологовий будинок надає спеціалізовану акушерсько-гінекологічну допомогу II та III рівнів не тільки жителькам Луцька, а й області, — розповів в. о. начальника управління Микола Якимчук. — Протягом останніх років відсоток жінок області, яким там проведено лікування, становить понад 40% і має тенденцію до зростання. Зокрема, минулого року надали допомогу 8249 волинянкам, із яких 4698 — мешканки Луцька. Заклад фінансується з бюджету міста, але фактично виконує функції обласного. Жінки області поступають зі складною акушерсько-гінекологічною патологією переважно в екстреному порядку, тобто потребують дорогого лікування, яке забезпечити за кошти бюджету міста немає можливості. Тому як вихід зі становища, пропонуємо до відкриття обласного перинатального центру надати статус обласного відділенню екстрагенітальної патології вагітних комунального закладу «Луцький клінічний пологовий будинок». 

Наразі відповідне клопотання готують на ім’я голови облдержадміністрації та голови облради. Також в управлінні охорони здоров’я міськради «Відомостям» надали перелік обладнання, яке хочуть орендувати у перинатального центру. Це наркозно-дихальні апарати для дорослих та дітей, фетальні монітори, кювези, кольпоскопи, шприцеві насоси, інфузомати, електровідсмоктувачі. 

Однак Микола Якимчук зауважив, що порядок передачі обладнання з обласної комунальної власності у міську, відповідно до законодавства, дуже складний. 

Чи можливо його забезпечити і яким чином, «Відомості» поцікавилися в начальника управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Ігоря Ващенюка. На це він відповів, що апаратура перинатального центру не простоює, і порадив нам звернутись у медичний заклад, аби на власні очі побачити, як вона використовується. 

Правду кажучи, наше звернення обурило керівництво та лікарів 

ВОДТМО. На їхнє переконання, вирішувати, яка апаратура і яким хворим потрібна, повинні в першу чергу не чиновники у кабінетах, а спеціалісти-медики. Не раз, за інформацією генерального директора обласного дитячого термедоб’єднання, їх перевіряли контролюючі органи, і ніяких зловживань виявлено не було. Григорій Ващилін порадив ставити інші акценти, а саме порушувати тему необхідності завершення перинатального центру, який є важливим соціальним об’єктом для волинян. До речі, він зауважив, що 67% недоношених немовлят із Луцького пологового будинку направляють саме у перинатальний центр. 

Окрім цього, в обласному перинатальному центрі зараз надається високоспеціалізована медична допомога вагітним, породіллям, а також пацієнтам гінекологічного профілю — жителям як усієї області, так і міста Луцька. Зокрема, протягом 2015 року Центр планування сім’ї та репродукції людини, що є підрозділом перинатального центру, надав допомогу 18 892 особам, із них жителі Луцька становлять понад 37%. У неонатальному центрі (також підрозділ перинатального) проліковано 1237 пацієнтів, із них лучан — 42%, в тому числі у відділенні анестезіології для новонароджених та недоношених — 372 хворих. У відділенні гінекології з малоінвазивними технологіями, ліжками медицини плода та патології вагітності ранніх термінів перебувало 293 хворих, із них жителі Луцька становлять 52,2%. Надано допомогу породіллям — 948 жінкам (під час спільного перебування мам із дітьми у неонатальному центрі), понад 35% із числа пролікованих —жительки м. Луцька. 

За словами Григорія Ващиліна, перинатальний центр має на сьогодні 30% обладнання, яке необхідне відповідно до табеля оснащення. Частина його вже використовується, і ми мали змогу побачити це, зокрема, у неонатальному центрі, де виходжують глибоко недоношених немовлят. Також у Центрі планування сім’ї та репродукції людини — сучасний потужний апарат УЗД, який є необхідним, адже тут щодень обстежується до 30 жінок, в основному з районів області, у яких є підозра на патології. 

— З грудня 2013-го і по березень 2014-го років управлінням капітального будівництва ОДА нам передано на відповідальне зберігання медичне обладнання для обласного перинатального центру, структурного підрозділу ВОДТМО, — розповів Григорій Володимирович. — Із метою раціонального використання та збереження цього обладнання його було перерозподілено між відділеннями перинатального центру, які функціонують. Окрім устаткування, яке ви мали змогу побачити, у підрозділах використовується стійка ендоскопічна з набором інструментів, електрохірургічний генератор, апарати штучної вентиляції легень, монітори пацієнта, насоси шприцеві інфузійні, автоматичний проявний комплекс, монітори фетальні й т. д. У сервісному центрі ВОДТМО інженер із обслуговування медичного обладнання систематично проводить сервісний контроль і регулярні регламентні роботи з обслуговування медичної апаратури. На цей час у складських приміщеннях зберігаються лише медичні ліжка. 

Щодо оренди медичного обладнання, то Григорій Ващилін зауважив, що у державних медичних закладах це не передбачено чинним законодавством. 

Варто зазначити, що перинатальний центр на Волині почали зводити ще у 2001-му за ініціативи тодішнього губернатора, нині покійного Бориса Клімчука. Тож уже чимало років тільки й мови, що він от-от запрацює. Представники влади повторювали, що ще рік, ще трохи — і відкриється такий важливий для області соціальний об’єкт. На сьогодні він збудований уже на 85%. Голова ОДА Володимир Гунчик запропонував включити перинатальний центр до переліку об’єктів незавершеного будівництва — претендентів на фінансування з Фонду регіонального розвитку на 2016 рік. 

Окрім того, в облдержадміністрації обговорили й інший варіант — можливість залучення коштів уже цього року, але з вільних залишків від перевиконання обласного бюджету за підсумками першого кварталу. Володимир Гунчик планує під час зустрічі з віце-прем’єр-міністром України Геннадієм Зубком поговорити про можливість спільного фінансування добудови з державного бюджету й, відповідно, обласного.

На фото: До тридцяти волинянок в день тут проходять обстеження

На фото: Так зберігається обладнання

Loading...