У Піски пригнали БТРи, щоб роззброїти частину батальйону «ОУН»

У Піски пригнали БТРи, щоб роззброїти частину батальйону «ОУН»

Більша частина батальйону з Борисом Гуменюком увійшла до складу ЗСУ ще місяць тому.

Джерело: Відомості

У Пісках військові 93-ї бригади ЗСУ намагалися роззброїти одну з частин батальйону «ОУН», який розколовся місяць тому. 

Як написав начальник штабу «ОУН» Богдан Тицький, військові БТРами оточили їх штаб та поставили ультиматум негайно здати зброю і залишити позиції. Тицький заявив, що це «планова здача Пісок російським військам», проте, ймовірно, що проблема полягає у непорозумінні із входженням добровольців до складу Збройних сил України.

Пізніше волонтер Роман Донік, який перебуває на місці подій, написав у своєму мікроблозі на Twitter, що питання вирішилося і батальйон «ОУН» буде виходити на бойове злагодження для подальшого виконання завдань за стандартами ЗСУ.

У свою чергу Борис Гуменюк, який командував батальйоном «ОУН» у Пісках, розповів про розкол у формуванні, інформує ТСН. За його словами, місяць тому, у березні, між батальйоном «ОУН» та Міноборони була досягнута домовленість про входження батальйону до складу Збройних сил.

«І ми вже місяць перебуваємо у складі Збройних сил, безпосередньо на Житомирському полігоні. Ми зайшли до складу новоствореної 81-ї десантної штурмової тактичної бригади та формуємо новий підрозділ», — пояснив Гуменюк.

«Як окремий підрозділ ми зберегли свою назву «ОУН», ми зберегли свої шеврони, свою структуру, ієрархію тощо», — додав він.

Проте до Збройних сил батальйон «ОУН» увійшов не всім складом. У Пісках, за словами Гуменюка, під командуванням Миколи Коханівського лишилося всього близько 10% батальйону.

«Це ті, хто вирішив залишитися з Коханівським або в силу різних обставин не міг бути в складі Збройних сил — або ЗСУ їх не хотіли, або вони самі не хотіли. Комусь, наприклад, не дозволяє судимість, комусь — відсутність громадянства, комусь — стан здоров’я, комусь — вік», — пояснив Гуменюк.

Він підтримує роззброєння частини батальйону, яка відкололася та лишилася у Пісках.

«Те, що зараз відбувається у Пісках — це перфоманс, який влаштовує Коханівський. Якщо хтось хоче собі мати кишенькову армію чи армієчку і робити на цьому політику, перепрошую, у нього або не все гаразд з головою, або він просто ворог», — наголосив Гуменюк.

«Наша позиція така. Ми були добровольчим батальйоном рік тому, бо треба було захищати країну, а в нас не було Збройних сил, бо їх розвалювали протягом 23 років. Тому кожний патріот, кожен чоловік тоді приймав рішення на власний розсуд, як боронити країну. Але для будь-якого українського патріота абсолютно очевидно: єдина країна — єдині Збройні сили. Тож коли в нас нарешті постали нормальні Збройні сили, коли нарешті у Генеральний штаб просуваються бойові офіцери, які отримали досвід на полі бою і проявили себе як герої, у нас реально відбуваються зміни у Збройних силах, і ми маємо за честь сьогодні бути частиною ЗСУ», — зауважив Гуменюк.

Він також розповів, що бійці «ОУН» у складі ЗСУ сьогодні знаходяться на полігоні у Житомирі, де триває формування нової бригади та нових батальйонів високомобільних десантних військ ВДВ. На формування вони мають часу до 1 травня. Бійці тим часом тренуються і вже стрибали з парашутів.

«Тобто не тільки ми оунівці і добровольці, ми вже й десантники. І в залежності від того, як будуть розвиватися події на Сході, буде активна чи пасивна фаза бойових дій, але десь приблизно на 1 травня ми будемо на передовій», — наголосив Гуменюк.  

Loading...