ОУН-УПА визнали борцями за незалежність України, а пропаганду комунізму заборонили

ОУН-УПА визнали борцями за незалежність України, а пропаганду комунізму заборонили

Зазначимо, що автором закону є Юрій Шухевич.

Джерело: Відомості

Сьогодні, 9 квітня, народні депутати України під час засідання Верховної Ради ухвалили закон про визнання організацій, які боролись за незалежність України у ХХ столітті. За відповідний закон проголосував 271 народний депутат, передає УНН.

Зазначимо, що автором закону є Юрій Шухевич.

Повідомляється, що усі люди, які боролись за незалежність у збройних, підпільних, політичних організаціях чи вели цю боротьбу індивідуально, визнаються борцями за незалежність України.

Законом передбачається визнання таких організацій, як Союз визволення України, УСС, УНР, Гетьманат, ЗУНР, партизанські і повстанські загони Наддніпрянщини, Карпатську січ, УПА, ОУН, Сойм Карпатської України, Українська Гельсінська спілка.

Крім того, під час засідання Верховної Ради народні депутати проголосували за закон про заборону пропаганди комунізму та нацизму в Україні. Документ для народних обранців підготували представники уряду.

Раніше глава КМУ Арсеній Яценюк закликав раду ухвалити проект закону про заборону пропаганди комунізму та нацизму в Україні до 9 Травня. Свої голоси за нього віддали 254 народних обранця.

Прийнятий парламентом документ передбачає визнання комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років в Україні злочинним і таким, що здійснював політику державного терору, з відповідними наслідками для комуністичної символіки та пропаганди.

Також злочинним визнається і нацистський тоталітарний режим.

Згідно з прийнятим законом, вся символіка та пропаганда нацизму, націонал-соціалізму, цих цінностей, будь-яка діяльність нацистських, фашистських угруповань в Україні заборонені. 

Loading...