Міжнародні правозахисники шоковані стратами українських бійців, які практикують терористи

Міжнародні правозахисники шоковані стратами українських бійців, які практикують терористи

Нові докази вчинення вбивств у формі страт проросійськими збройними групами на Донбасі свідчать про термінову необхідність проведення розслідувань та вжиття інших заходів для вирішення гуманітарної кризи та кризи у сфері прав людини в регіоні.

Джерело: Відомості

Про це йдеться в заяві міжнародної правозахисної організації Amnesty International, передає Еспресо.TV.

«Нові докази цих позасудових страт тільки підтверджують те, про що ми підозрювали протягом тривалого часу. Питання полягає тепер в наступному: що лідери сепаратистів збираються з цим робити?» – наголосив заступник директора програми Amnesty International по Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв.

Досліджені експертами Amnesty International відеоматеріали показують, як українського солдата Ігоря Брановицького, одного із захисників Донецького аеропорту, затримують та допитують. Опубліковані на YouTube відеокадри вказують на те, що йому наносили удари в обличчя. Його утримували в полоні, допоки не вбили.

«Катування, жорстоке поводження та навмисне вбивство солдатів, яких було затримано, поранено та тих, хто здався, є воєнними злочинами. Ці останні свідчення повинні бути негайно, ретельно і неупереджено розслідувані, а винні мають бути притягнуті до відповідальності визнаними органами в рамках справедливого судового розгляду», – йдеться в заяві.

За словами очевидців, Ігоря Брановицького застрелив командир групи сепаратистів. Його тіло повернули родині на початку квітня та поховали у Києві 3 квітня. Служба безпеки України розпочала розслідування його вбивства.

Amnesty International також переглянула відеокадри, на яких принаймні трьох членів українських сил затримують, та фотографії їх мертвих тіл, які ймовірно тримають в морзі у Донецьку. У верхніх частинах тіл та головах є ознаки вогнепальних поранень, вочевидь зроблених в результаті вбивств у формі страт. Солдати були затримані проросійськими силами в Дебальцевому орієнтовно 12-18 лютого 2015 року, коли українські оборонні війська опинилися в оточенні.

Loading...