Підвищення тарифів на газ намагаються скасувати через суд

Громадські активісти подали позов до суду.

Джерело: Відомості

Громадські активісти подали в суд на НКРЕКУ з вимогою визнати незаконною і скасувати постанову Нацкомісії №583 від 3 березня про підвищення тарифів на газ для населення. 

Як повідомляє ZN.UA, позов поданий до Окружного адміністративного суду Києва, ініціатором позову виступив Тарас Гук від імені громадської організації ГО «Інститут Громадського захисту».

Із зазначених в позові причин випливає, що його ініціатори вважають вищевказане рішення «протиправним (що суперечить вимогам законодавства)», посилаючись на відсутність повноважень встановлювати тарифи у НКРЕКУ, створеної після ліквідації двох окремих нацкомісій (НКРЕ — у сфері енергетики та Нацкомпослуг у сфері комунальних послуг).

Позивачі стверджують, що тільки НКРЕ визначена законом як держорган, який має право встановлювати ціни на газ для населення.

«Не заперечуючи законність указу президента (про створення НКРЕКУ) ... можна констатувати, що законодавче положення має безумовно вищу юридичну силу, і навіть якщо указ президента надає певні повноваження тому чи іншому органу, він не може застосовуватися, оскільки Закони України містять інші вимоги щодо уповноваженого органу», — йдеться в тексті позову.

«Враховуючи вищевказане, дії НКРЕКУ... є явно протиправними», — наголошується в документі.

Більше того, підкреслюють позивачі, навіть якщо не враховувати питання законності права НКРЕКУ підвищувати тарифи, сама оскаржувана постанова НКРЕКУ №583 «за формальними ознаками є протиправною», оскільки «підписана не «головою» (нацкомісії), а «виконуючим обов'язки голови». 

Loading...