Польща побудує сторожові вежі на кордоні з Росією

На межі з Калінінградською областю Польща почне будівництво сторожових веж.

Джерело: Відомості

Як повідомляють місцеві агенції новин, Польща приступає до будівництва сторожових веж уздовж кордону з російською Калінінградською областю. Про це повідомляють Патріоти України із посиланням на іноземне видання DailyMail. 

З вишок, будівництво яких обійдеться польському уряду в 3,8 млн доларів, (проектна висота 35 м і 50 м) буде вестися спостереження за 200 км кордону між суміжними державами за допомогою систем відеоспостереження CCTV.

Прикордонний контроль посилюється на тлі наростання напруженості у відносинах між Росією і Польщею – країною-учасницею NATO та ЄС, зокрема через конфлікт в Україні. Минулого місяця Росія анонсувала свої плани доставити в Калінінградську область ракетні установки «Іскандер», що здатні нести ядерні боєголовки, для проведення, з коментарів представників російського уряду, «масштабних військових навчань». А президент Росії Володимир Путін оголосив Польщу «ворогом», звинувативши в підготовці «українських націоналістів» і в підбурюванні до безладів.

«В даний час ми знаходимося на стадії тестування технічного обладнання, яке буде встановлене на вежах», – повідомила Мирослава Олександрович, прес-секретар Вармінсько-Мазурської прикордонної служби.

Фінансування будівництва вартістю 14 млн злотих (понад 3 млн євро), яке за планами має бути завершено в червні поточного року, та здійснюється польським урядом і європейським фондом External Borders Fund.

Калінінград з населенням трохи менше 1 млн осіб відіграє важливу роль для розміщення Російського Балтійського флоту. Після приєднання у травні 2004 року Польщі та Литви до ЄС, на даній ділянці кордону був введений режим суворого прикордонного контролю. Москва неодноразово виступала з пропозиціями про введення безвізового режиму між Калінінградською областю та ЄС, однак вони були відхилені.

Нові прикордонні сторожові вежі будуть побудовані, оскільки напруга в регіоні Балтійського моря виходить на більш високий рівень. Минулого місяця винищувачами шведських сил ВПС і сил NATO були перехоплені чотири російські бойові літаки: два дальніх ракетоносця-бомбардувальника, здатних нести ядерні заряди Ту-22М3 і два винищувачі Су-27, які здійснювали польоти в міжнародному повітряному просторі над Балтійським морем з вимкненими транспондерами. З коментарів NATO перехоплення було здійснене данськими та італійськими винищувачами, що базуються в Литві. Російська сторона заявила, що літаки ВПС РФ спрямовувалися в Калінінград.

«Російські військові літаки здійснювали політ, вимкнувши наявні у них на борту транспондери, вони не виходили на зв’язок з цивільною службою Управління повітряним рухом, траєкторія їх руху не відповідала заздалегідь наданим планам польоту», – повідомив офіцер NATO.  

Loading...