Росії ніяк не вдається зробити з бойовиків на Донбасі сильну армію

Перед російським командуванням, яке контролює діяльність терористичних угрупувань на Донбасі, поставлені чотири завдання.

Джерело: Відомості

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив координатор групи «Інформаційний спротив», народний депутат України Дмитро Тимчук.

«В даний час бойовикам (а точніше – їх кураторам на Донбасі з числа представників російського командування, ФСБ і ГРУ ГШ ЗС РФ) поставлені завдання: закінчити доукомплектування формувань «ДНР» і «ЛНР», наводячи «останні штрихи» у формуванні ударних угруповань на напрямках: Донецькому та Артемівському (тут на базі «Горлівського гарнізону» сформоване найбільш потужне угруповання терористів, здатне діяти на двох оперативних напрямках – на південно-західному і північному), на півночі Луганської області (напрямок – Щастя і Станиця Луганська) та Приморському (Маріуполь)», – написав він.

Ще одним завданням, за інформацією Тимчука, є створити єдину структуру терористичних формувань з єдиною системою управління («адміністративний» поділ «ДНР» і «ЛНР» при цьому ролі не грає, умовно на території кожної «терористичної республіки» створено по одному «армійському корпусу», але обидва підпорядковуються єдиному керівництву).

«Головна задача при цьому – підпорядкувати всі бандформування на Донбасі єдиному командуванню. При цьому схема роботи єдиної системи управління військами вже обкатана під час боїв на Дебальцевському плацдармі (січень-лютий 2015 р.). Тут єдиний за задумом наступ проводився як силами «ДНР» (з південного заходу і півдня), так і «ЛНР» (з південного сходу і сходу)», – наголосив координатор групи «Інформаційний спротив».

Терористи також мають створити єдину систему тилового забезпечення обох «армійських корпусів» за рахунок ресурсів, які перекидаються з Росії.

«В рамках цієї системи вже функціонують перевалочні бази («хаби»), через які йде розподіл даних ресурсів, що надходять за двома основними маршрутами (ми їх умовно називаємо «північним» і «південним»). Нинішня діяльність бойовиків щодо збільшення пропускної спроможності залізничних вузлів у Іловайську та Дебальцевому здійснюється саме в рамках створення єдиної системи постачання», – зазначив Тимчук.

І, нарешті, останнє завдання – це створити єдину систему підготовки особового складу.

«Умовно вона поділяється на дві складові: тренувальні табори в Росії й в окупованому Криму (основні центри – Ростов-на-Дону в РФ і Перевальне в АРК, в останньому випадку підготовлена жива сила перекидається на Донбас через Ростовську область). І навчальні центри, створені російськими фахівцями на території «ДНР» і «ЛНР», – повідомив він.

Тимчук підкреслив, що перша складова націлена на підготовку зрадників в Криму і найманців з числа громадян Росії.

«Тут ми спостерігаємо невтішну для Путіна тенденцію. Зокрема, якщо протягом минулого року на Донбас перекидалися в основному найманці, що служили раніше в підрозділах спецпризначення та мали досвід участі у збройних конфліктах, то з початку цього року в навчальні центри гребуть всіх підряд – серед найманців все більше «гарматного м'яса», яке не має за плечима не те що «гарячих точок», але навіть строкової служби в армії. Велика Росія, але ресурс не нескінченний, дурнів все менше», – наголосив він.

«Друга складова має також сумнівний ефект. Як свідчить досвід, у своїй масі місцеві бойовики на Донбасі – це пани, не обтяжені інтелектом, і грамотних бійців з них зробити проблематично навіть силами кращих російських інструкторів. На тлі проблем з найманцями в РФ це означає, що завдання Кремля по досягненню максимальної здатності «ДНР» і «ЛНР» самостійно виконувати серйозні завдання без допомоги російських регулярних військ нездійсненне. Дуже неприємний для Путіна момент», – підсумував Тимчук.

Loading...