На телефонній розмові про збитий Боїнг впізнали російського генерал-майора

На телефонній розмові про збитий Боїнг впізнали російського генерал-майора

На Донбасі Петровський був заступником ватажка бойовиків Стрєлкова-Гіркіна.

Джерело: Відомості

До катастрофи малайзійського пасажирського лайнера Boeing 777 у липні минулого року на Донеччині може бути причетний колишній генерал-майор ГРУ. Про це повідомляє голландське видання nrc.nl з посиланням на дані місцевої прокуратури, що веде розслідування авіакатастрофи, передає ТСН

Це перша вказівка, яку голландська прокуратура розглядає як можливу участь колишніх високопоставлених російських військовослужбовців у збитті авіалайнера.

Цього понеділка представники голландської прокуратури опублікували чотири перехоплені розмови, які сталися у період авіакатастрофи на Донеччині. Імен людей з аудиозаписів слідство не називає, однак у прокуратурі заявили, що розмова велася між «сепаратистами». Натомість голландський офіцер Фред Вестербейк наголошував, що записи справжні і були повністю проаналізовані.

Виявилося, що один з вказаних чотирьох аудіозаписів був опублікований СБУ незадовго після трагедії. На записі українські силовики упізнали в одному з учасників розмови офіцера російської військової розвідки ГРУ Сергія Миколайовича Петровського.

Російський військовий з позивним «Хмурий» покинув лави армії РФ у квітні 2014 року у званні генерал-майора. Після цього він приєднався до лав бойовиків під керівництвом їхнього ватажка Ігоря Стрєлкова-Гіркіна. На момент катастрофи Петровський був офіцером розвідки і заступником бойовика Стрєлкова в Донецьку.

На аудіозаписі, оприлюдненому СБУ чути, як співрозмовник Петровського називає його «Миколайовичем». Натомість у версії запису прокуратури Нідерландів ця частина запису була приглушена.

Згідно із записом, саме Петровський може бути однією з ключових осіб, причетних до трагедії. Зокрема, саме він організував транспортування зенітного ракетного комплексу «Бук» до Донецька, а звідти – на фронт.

«Немає потреби її ховати, вона зараз піде туди, ти зрозумів куди», — говорить Петровський своєму співрозмовнику «Буряту», приховуючи предмет розмови непрямим фразами. Пізніше у розмові з іншим бойовиком з позивним «Санич» він напряму називає установку «Буком».

Окрім цього, підозрюваний російський офіцер з'являється і на аудіозаписах, оприлюднених СБУ 1 квітня. У розмовах, зокрема, йшлося, що «Бук» після авіакатастрофи був відправлений у Росію групою чоловіків під керівництвом людини з позивним «Бібліотекар».  

Loading...