Харківщина опинилася в «червоній зоні» регіонів за рівнем терористичної загрози

Харківщина опинилася в «червоній зоні» регіонів за рівнем терористичної загрози

Харківська область є регіоном, де найбільш висока ймовірність сепаратистської та терористичної загрози. Про це свідчить карта, складена групою «Інформаційний опір».

Джерело: Відомості

На карті Харків у «червоній зоні» після Донецька і Луганська, захоплених бойовиками.

«Особливу увагу до Харкова викликано тим, що даний регіон знаходиться в стані підвищеної небезпеки і може стати для Москви полігоном, де буде відпрацьована модель невійськової дестабілізації, яка викличе ланцюгову реакцію на всьому Сході та Півдні України», — йдеться в повідомленні.

На відміну від, наприклад, Одеси, де також ситуація дуже непроста, Харків має низку особливостей:

Регіон має 300 км спільного кордону з Росією і стільки ж — з територіями, де проводиться АТО. Що полегшує проникнення ДРГ, передачу зброї і ресурсів для місцевої терористичної мережі, а також вплив російської пропаганди. У Харківській області сталося 47 терактів, з них 11 — вже в 2015 р За інформацією СБУ, ниточки більшості терактів і ДРГ тягнуться в Білгород (РФ).

У Харківську область тільки за офіційними даними переїхало більше 157 тис. біженців (більше, ніж у будь-який з регіонів України; для порівняння — удвічі більше, ніж в Дніпропетровську область). Разом з біженцями, які не зареєстровані, кількість переміщених осіб оцінюється в 300 тис. осіб (11% населення регіону).

У довоєнний час регіон був відносно благополучним. Однак зараз економічна ситуація, як і по всій країні, погіршується. З початку року промвиробництво впало на 18%, а машинобудування — на всі 30%. За перші 2 місяці 2015 року індекс споживчих цін становить 108% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Реальні зарплати, розмір яких 85% від середнього по Україні, упали на 20%. При цьому зростають борги по зарплатах — харків'янам вже повинні більше 142 млн. грн. (це третій показник після Донецької та Луганської областей).

Половина експорту Харківської області в 2014 р припадала на Росію. За рік він скоротився на 20%. З початку року обсяги зовнішньої торгівлі регіону (і експорт, і імпорт) впали приблизно на 40%. За минулий рік за найскромнішими підрахунками великі підприємства регіону втратили більше $ 100 млн. через розрив контрактів з російськими контрагентами. При цьому роботи позбулася маса людей, які займалися малим і середнім бізнесом. Наслідки цього поки не видно, але тенденція зрозуміла: якщо люди не можуть доставити товар на ринок «Барабашово» або продати його в Росію, вони втрачають засоби до існування.

У Харкові дуже сильні позиції антиукраїнських сил — як легальних (Опозиційний блок / ПР, КПУ, ПСПУ), так і напівлегальних (Оплот, Исход та ін.). Саме на території Харківської області знаходиться єдиний територіальний виборчий округ в Україні, де на президентських виборах 2014 програв Петро Порошенко. Ще в одному окрузі Порошенко випередив Михайла Добкіна всього на 25 голосів.

На парламентських виборах 2014 ОппоБлок набрав тут 32%, а колишні регіонали взяли 13 мажоритарних округів з 14. Багато в чому це стало можливим через розрізненість проукраїнських сил і відсутність впливових проукраїнських політиків.

«Треба розуміти, що допустити дестабілізацію ситуації в Харківському регіоні — це означає запустити ефект доміно і спровокувати зміну балансу на всьому Лівобережжі. Додаткове підживлення отримають проросійські групи в сусідньому Дніпропетровську та Запоріжжі, що поставить під загрозу всю логістику АТО. Під загрозою опиниться і все Причорномор'я», — відзначають експерти. 

Loading...