Рада Європи: За більшість убивств на Інститутській несуть відповідальність «беркутівці»

Рада Європи: За більшість убивств на Інститутській несуть відповідальність «беркутівці»

За більшість убивств, скоєних 20 лютого на Інститутській, відповідальні бійці «Беркуту».

Джерело: Відомості

Про це йдеться у звіті Міжнародної дорадчої групи, що діє за мандатом генсека Ради Європи, опублікованому сьогодні, 31 березня, передає Громадське.

«Аналіз сотень годин відеозаписів та матеріалів з Інтернету дозволив встановити 21-24 співробітників «Беркуту», які стріляли в учасників акцій протесту, що піднімалися вулицею Інститутською», – йдеться у документі.

Одночасно відзначається, що зброю спецпризначенці могли застосовувати тільки за наказом керівника Дмитра Садовника.

При цьому група не знайшла доказів того, 20 лютого на Інститутській людей обстрілювали снайпери. Також не підтверджується участь у подіях «третьої сили».

«В ході розслідування за допомогою аналізу траєкторії куль було встановлено, що понад 30 осіб було застрелено з-поза бетонної барикади біля виходу зі станції метро «Хрещатик» на вулиці Інститутській, що співвідноситься з численними записами в мережі Інтернет, на яких видно, як співробітники «Беркуту» в уніформі з жовтими пов'язками стріляють з цього місця», – зазначено у звіті.

Разом із тим Голова комісії Ніколас Братца наголосив, що навіть після зміни влади в Україні Міністерство внутрішніх справ часом створювало системні перешкоди для розслідування подій на Майдані.

«Є достатні підстави вважати, що дії МВС не були направлені на співпрацю та, в деяких випадках, перешкоджали розслідуванню (вбивств на Інститутській). Це підтверджується епізодом, пов’язаним зі затриманням представників «Беркуту», деталі якого викладені в звіті», – заявив він.

Loading...