«Солідарність» об’єднує волинян для допомоги у реабілітації демобілізованих військових

Минулого тижня Волинська територіальна організація партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» на чолі із керівником Романом Романюком зініціювала круглий стіл, за яким зібралися підприємці, бізнесмени, представники влади, служби зайнятості та інші, щоб обговорити соціальну адаптацію демобілізованих бійців АТО, адже з 18 березня вони почали повертатися додому.

Джерело: Відомості

Як зауважив Роман Романюк, планується , що зі всієї України додому повернеться 35 тисяч військовослужбовців. Він закликав обєднати зусилля, аби допомогти цим людям, адже довгий час вони перебували в умовах війни, а тепер їх доведеться адаптовуватися знову до мирного життя.

Колишній афганець, а нині головний лікар КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги» Ігор Гнєтньов наголосив на необхідності психологічної підтримки тих, хто повернувся з АТО. Йому, як нікому іншому, відомо, який слід залишає війна, так званий пост афганський синдром й досі дає про себе знати. Адже тільки минулого року померло 38 афганців у віці приблизно п’ятдесят років.

Лікувальні заклади впираються у фінансову частину, тому медицина не зможе належним чином підтримати демобілізованих, - зауважив Ігор Гнєтньов. – А їм необхідно забезпечити реабілітацію, провести оздоровлення і повернути у громадянське життя.

Саме послуги з реабілітації уже сьогодні готові надавати Федерація риболовного спорту у Волинській області . Її президент Вячеслав Теліцин запевнив, що велася мова з власниками водойм про те, щоб безкоштовно надавали можливість порибалити військовослужбовцям.

Директор відпочинкового комплексу «Козача левада» Руслан Роговський також готовий долучатися до реабілітації бійців. До їх послуг пропонується чудова лазня, а також безкоштовні заняття у спортзалі. Генеральний директор «Адреналін-сіті» Ірина Мордик розповіла, що послуги з реабілітації вони вже надають, до них приходять хлопці з госпіталю і займаються по всіх спортивних напрямках.

Кому потрібно розробляють руку, ногу, також ми працюємо з дітьми, які приїжджають з окупованих територій, - розповіла Ірина Мордик. – Однак нам потрібна підказка психолога, наприклад, які фільми підібрати, щоб вони допомогли колишнім бійцям повернутися до життя. Також хтось має вести демобілізованих, до прикладу, як спілка афганців – вона одна з найбільш організованих організацій.

Члени круглого столу торкнулися й питання працевлаштування колишніх військовослужбовців. Відповідно до Закону, за демобілізованими місце роботи лишається. Однак, зауважив директор Луцького міського центру зайнятості Едуард Неймарк, це суттєве фінансове навантаження на роботодавця.

Скажімо, з одного з найбільших будівельних підприємств області ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536» було мобілізовано 12 чоловік. За всіма зберігалася середня заробітна плата , а це 350 тисяч грн.. Директор підприємства Ігор Чорнуха зауважив, що компенсація з держбюджету передбачена, але механізму її нарахування нема. 

Loading...