Блогер: Тролями в Росії працює безграмотна молодь, яка попри все хоче заробити гроші

Петербурзький блогер два місяці попрацював у відділі, який займався коментарями на маловідомих російських форумах.

Джерело: Відомості

Петербурзький блогер пояснив, як працює так звана «фабрика кремлівських тролів», офіс якої розташований у Санкт-Петербурзі. Про структуру, зарплати та методи роботи на «фабриці» Марат Буркхард розповів в інтерв'ю «Радио Свободе», передає ТСН

Блогер два місяці пропрацював у відділі, який займався коментарями на маловідомих провінційних форумах. За словами колишнього співробітника «міністерства правди», це справжня фабрика, де існують виробничі норми (135 коментарів за 12-годинну), при виконанні яких тролі заробляють 45 тисяч.

«Це сучасна будівля, чотири поверхи. Там є ще відділ «Живого Журналу», відділ новин, відділ, де картинки всякі роблять, демотиватори, відділ, де відео роблять. Але я в цих відділах ніколи не був, у кожного свій кабінет, столи з комп'ютерами, і особливо там по кабінетам не шастає ніхто, всі сидять по своїх місцях», — розповідає блогер.

Так, у відділі, який займався коментарями на маловідомих провінційних форумах, працювало двадцять чоловік, при чому працювати дозволялося тільки з офісу – і в нічну, і в денну зміни. Крім того, він пояснив, за якою схемою працюють тролі.

«Коментується це таким чином: ми на трійки розділені, один з нас «злодій», той, який пише, що нібито не згоден з тим, що написано на форумі, лається на владу, щоб якусь достовірність надати тому, що відбувається. Решта двоє вступають в дискусію з ним: ні, ви не праві, все абсолютно вірно. Причому один повинен забезпечити коментар якоюсь картинкою, відповідною за змістом, а інший посиланням на свою правоту. Лиходій, картинка, посилання», — пояснив схему екс-«троль».

Тож, продовжує Буркхард, на фабриці є відділи українською мовою, відділ англійською мовою, співробітники яких бомбардують сайти CNN або BBC.

Соцмережу Facebook взагалі «штурмують» спеціальні люди. «Там кабінетів 40, і в кожному сидить по 20 осіб, у кожного свої завдання. Пишуть і пишуть цілий день, і там не до сміху, за сміх звільняють. А так кожен день, будь-яка новина — і давай, поїхали. То Обама, то Меркель, то Греція, то Північна Корея. Молодь працює, яка взагалі насилу розуміє, про що йде мова», — каже блогер.

За його словами, система на «фабриці» дуже репресивна.

«Запізнення на хвилину — вже штраф 500 рублів. Навколо суцільні репресії щодо співробітників: за найменший відступ — штраф, постійні погрози звільнення, постійно якісь накази. Все якось не по-людськи там відбувається», — згадує блогер.

«Основна маса — це молодь, яка робить це через гроші. Тобто вони настільки політично безграмотні, що їм що Путін, що Обама. Вони, звичайно, за Путіна всі, але політично безграмотні абсолютно. Що сказали, про те і пишемо, нічого не запитуємо, та й знати не хочемо», — пояснив Буркхард. 

Loading...