У Міносвіти розповіли, які зміни очікують учнів профтехучилищ

У Міносвіти розповіли, які зміни очікують учнів профтехучилищ

На обласних рівнях будуть створювати спеціальні ради, які будуть приймати рішення щодо роботи навчальних закладів.

Джерело: Відомості

На професійно-технічні училища чекає реформа. Про це в інтерв'ю журналу «Кореспондент» повідомив міністр освіти Сергій Квіт. 

«У нас є концепція реформи професійно-технічної освіти. Ми називаємо її голландською. Сенс такий. У нас зараз більше 1200 училищ. Це відголосок радянських часів, індустрії, яка працювала в той час. Тієї мережі підприємств вже не існує, вона дуже змінилася, а радянська мережа ПТУ залишилася. До того ж часто в них навчається дуже мало учнів. Це непродуктивно. Тому ми створимо новий тип навчальних закладів — регіональний багатопрофільний центр професійної освіти. Їх може бути кілька десятків», — розповів він.

За словами міністра, на обласному рівні будуть створені ради, куди увійдуть представники влади, навчальних закладів, місцевого бізнесу та підприємств, яким потрібні робітники конкретних професій.

«Такі ради будуть вирішувати, які заклади закриваються, які відкриваються, які перспективи. У таких центрах може бути кілька тисяч студентів і різні професії», — уточнив Сергій Квіт.

Крім того, міністр зазначив, що нові навчальні заклади відрізнятимуться від університетів тим, що там будуть навчати професіям.

«Ці установи працюють з ринком праці. Університети теж працюють, але виші більше орієнтовані на науку. Тут головна відмінність», — сказав міністр освіти Сергій Квіт.

Він додав, що у Міністерства немає мети проводити скорочення викладачів: «Тому я думаю, що буде певне перетікання з однієї професії в іншу залежно від спеціалізації регіону. Нові навчальні заклади просто отримають інший вигляд. А елементи економії якщо і будуть, то, наприклад, на адміністрації». 

Loading...