Росія розповіла, кого з іноземців внесла у свої чорні списки

Росія розповіла, кого з іноземців внесла у свої чорні списки

В чорні списки іноземних громадян, яким може бути заборонено в’їзд до Росії, увійшли понад 200 осіб.

Джерело: Відомості

Більша частина з них — політики, чиновники і громадські діячі країн Євросоюзу, частину списку складають також громадяни США, передає видання «Известия».

У МЗС Росії інформацію про конкретних фігурантів списків коментувати відмовилися, однак не виключили, що список може бути «дзеркально розширений» у разі введення нових санкцій до росіян. Як пояснило виданню джерело, близьке до адміністрації президента, посольствам РФ вже дано вказівки скласти списки «русофобськи налаштованих іноземних громадян», що мають активи в Росії.

Інший співрозмовник видання, близький до МЗС РФ, повідомив, що список іноземних громадян, які можуть отримати відмову на в'їзд до Росії, за чисельністю дзеркально відображає аналогічні чорні списки Євросоюзу і країн НАТО. Перше місце за кількістю таких громадян займають США — понад 60 осіб.

З найбільш впливових фігур в ньому опинилися заступник помічника президента США з національної безпеки Керолайн Аткінсон, помічники президента США Деніел Пфайффер і Бенджамін Роде, лідер фракції більшості в конгресі США Гаррі Рід, спікер палати представників конгресу США Джон Бейнер, голова сенатського комітету з закордонних справ Роберт Менендес, сенатори Мері Лендрі, Джон Маккейн, Деніел Коутс. Крім того, в цьому списку залишаються громадяни США, що потрапили в чорний список РФ ще за «відповідними заходами» після прийняття «закону Магнітського» (вперше був прийнятий в грудні 2012 року, розширено в січні 2013 року).

В інших країнах кількість громадян, які не зможуть потрапити до Росії, коливається в середньому від 10 до 20 осіб.

Наприклад, у Канаді під санкції потрапили 13 провідних політиків. У їх числі радник прем'єр-міністра з зовнішньої і оборонної політики Крістін Хоган, глава апарату прем'єр-міністра Вейн Вутерс, заступник керівника апарату прем'єр-міністра Жан-Франсуа Трамбле, спікер палати громад парламенту Ендрю Шир, лідер фракції Консервативної партії в палаті громад парламенту Пітер ван Лоан. Крім того, глави комітетів обох палат парламенту з закордонних справ Рейнел Андрейчук і Дін Еллінсон, члени палати громад Поль Дюара, Ірвін Котлер, Тед Опітц, Крістен Фріленд, Джеймс Безан і президент Канадського українського конгресу Пол Грод.

У списку санкцій РФ виявилися і 15 громадян Угорщини. Як повідомило виданню джерело, близьке до МЗС Росії, серед них політики, чиновники та громадські діячі, які «відкрито пропагують русофобські погляди», зокрема і один з колишніх прем'єр-міністрів Угорщини. Як зазначають у відомстві, зараз велика частина списків є закритою і не розголошується, дізнатися про те, що громадянин тієї чи іншої країни опинився в списку, можна в будь-якому посольстві Росії.

Не виключено, що в майбутньому списки будуть розширені. За останній час в уряді і в адміністрації президента пройшло кілька нарад, присвячених санкціям. Їх результатом стала вказівка МЗС Росії посольствам в країнах, які ввели санкції щодо Росії, скласти списки громадян, які проводять активну антиросійську політику, а також мають активи в Росії. 

Loading...