Прокуратура ФРН взялася за німців, які воюють разом з терористами на Донбасі

Прокуратура Німеччини перевірятиме на наявність складу злочину у діях громадян ФРН, які беруть участь у боях на сході України.

Джерело: Відомості

Речник МВС ФРН підтвердив, що вже відомо про «окремі випадки». Про порушення кримінального розслідування поки що не йдеться, передає Еспресо.TV.

Як уточнюється у повідомленні, правову оцінку тут дати важче, ніж, наприклад, у випадку, коли йдеться про участь у боях на боці терористичного угрупування «Ісламська держава».

Як повідомили у прес-службі прокуратури, справа в тому, що «Ісламська держава» визнана у Німеччині терористичною організацією через злочини, скоєні в Сирії та Іраку. Тому участь у бойових діях на боці цього угруповання може стати порушенням статті 89 Кримінального кодексу Німеччини. Ці дії можуть розцінюватися як «тяжкий злочин проти держави» та каратися ув’язненням терміном до десяти років. Однак, статус бойовиків на сході України не відповідає цій статті, зазначається в повідомленні. Тому громадяни Німеччини не можуть бути покарані за участь у конфлікті, а лише за конкретні злочини, які вони могли скоїти на Донбасі.

Посередники, які вербували бійців для участі у конфлікті на Сході України на боці проросійських терористів, також можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності. Посередниками, за даними ЗМІ, виступали здебільшого німці російського походження. Максимальне покарання за цим злочином —ув’язнення терміном до п’яти років.

Нагадаємо, газета Welt Am Sonntag повідомила напередодні про понад 100 громадян Німеччини, які воюють на боці проросійських терористів на Донбасі. Йдеться, в основному, про «російських німців» — пізніх переселенців німецького походження з республік колишнього СРСР. Деякі з них, за даними газети, мають досвід служби у Бундесвері. 

Loading...