Білорусь відмовилась забезпечувати Росію дешевим бензином

Білорусь відмовляється постачати в Росію нафтопродукти в узгоджених раніше обсягах.

Джерело: Відомості

Про це повідомляє 5 канал з посиланням на видання «Ведомости» та заяву трьох федеральних чиновників і близьке до переговорів двох країн джерело.

Поставки нафти і бензину — частина домовленостей Росії і Білорусі про створення з 2015 року Євразійського економічного союзу. Росія зобов'язалася поставляти Білорусі нафту за внутрішніми цінами, а Білорусь у відповідь — нафтопродукти. Згідно з планом на 2015 рік, Росія повинна поставити 23 млн тонн нафти, Білорусь — 1,8 мільйона тонн нафтопродуктів.

Однак, як йдеться у повідомленні, через девальвацію російського рубля ціни на нафтопродукти в РФ стали нижче експортного паритету (експортна ціна мінус мито і транспортні витрати), тому Білорусі стало вигідніше поставляти бензин в інші країни.

У Росії держава не дає цінам швидко рости слідом за експортною альтернативою, пояснює один з чиновників: «Може пройти 5-6 місяців, перш ніж вони зрівняються».

На переговорах, що відбулися з цього питання, білоруська делегація послалася на протокол, підписаний у травні 2014 року. Згідно з цим документом, якщо ціни на російському ринку істотно нижче експортного паритету, Білорусь може ініціювати консультації про тимчасове скорочення поставок.

В повідомленні йдеться, що згідно з тим же протоколом, на зниження поставок бензину Росія може відповісти зниженням поставок нафти — на 5 тонн за кожну нереалізовану тонну нафтопродуктів. При цьому російський бюджет навіть виграє від такого маневру, оскільки непоставлену Білорусі нафту можна експортувати, і бюджет отримає мита, зазначив один зі співрозмовників видання.

Переговори білоруської та російської делегації, продовжаться 16 березня в Москві.

Loading...