Відомі українці та іноземні посли зачитали вірші Шевченка

Відомі українці та іноземні посли зачитали вірші Шевченка

Влада Литовченко та Інна Силантьєва організували акцію вшанування творчості Тараса Шевченка.

Джерело: Відомості

До 201-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка у Національному заповіднику «Софія Київська» відбувся «Урок Великого Кобзаря». Про це розповіли у творчій групі artPRoUA.

З ініціативою нагадати дітям Шевченкове слово та вшанувати творчість Великого Кобзаря виступила Влада Литовченко (Міжнародний Фонд культурного співробітництва), Інна Силантьєва (Фонд підтримки молодіжного та олімпійського плавання) та Міжнародний етнокультурний проект Folk Ukraine, котрий очолює Ігор Добруцький.

Ведучий Остап Ступка розповів дітям зі шкіл-інтернатів, соціально незахищених верств населення та переселенцям за східних регіонів про життєвий й творчий шлях Тараса Шевченка. Почесним гостем уроку став третій президент України Віктор Ющенко, який відзначив, що Шевченко своєю творчістю залишив українцям чимало послань, порад та настанов, що не втратили актуальність і сьогодні. Діти захоплено слухали розповіді, а ще – змагалися у вікторині та розмальовували и складали картину «Заповіт», яку намалював 12-річний Богдан Лотвінов з Києва.

«Вшановувати пам'ять Тараса Шевченка ми повинні кожного року, тому що це історія нашої країни, а історію потрібно шанувати та пам'ятати», — зазначила співорганізатор акції Інна Силантьєва.

Окрім того, у рамках міжнародного культурно-мистецького проекту «Нас єднає Шевченкове слово» у Національному музеї Тараса Шевченка відбулися читання віршів Шевченка 12-ма мовами світу. Твори Великого Кобзаря читали посли різних країн та представники дипломатичного корпусу. Посол Палестини Др.Мохаммед Аль-Асаада прочитав поезію «Реве та стогне Дніпр широкий» арабською мовою. Посол Малайзії пан Чуа Теонг Бан самотужки переклав малайською «Якби ви знали, паничі» та причитав її на урочистій церемонії. Інші твори Шевченка у перекладах продекламували посли Польщі, Португалії, Молдови, Румунії, Сербії, Узбекистану, Туркменістану та Болгарії, а також представники посольств Азербайджану, Австрії, Чехії, Білорусії та Індії. 

«Нам вдалося зібрати всі існуючі переклади творів Шевченка різними мовами світу. Деякі з них звучали сьогодні вперше», — розповідає співорганізатор проекту Влада Литовченко.

На церемонії виступили заступник міністра культури України Ростислав Карандєєв та народний депутат України Денис Силантьєв. Церемонію провели неперевершена Ольга Сумська та Володимир Остапчук. Вірші Тараса Шевченко також прочитали Дмитро Ступка, Ольга Шлемко та Володимир Талашко, а у концертній частині взяли участь брати Капранови, Роман Лопатинський та Павло Зібров. В рамках проекту організатори також планують презентувати фотовиставку, у якій 25 відомих українців читають «Кобзар».

Loading...