У Криму за сепаратизм хочуть судити українське видання

Так звана влада анексованого Криму вперше порушила справу за статтею 280.1 КК РФ «Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації».

Джерело: Відомості

Про це повідомили у прес-службі Кримської польової місії з прав людини, передає УНН.

За повідомленням, причина порушення справи — публікація «Центру журналістських розслідувань».

Заступник голови Кримської польової місії з прав людини Д.Макаров стверджує, що стаття 280.1 КК РФ, сформульована настільки розпливчато, що під неї може потрапити будь-яке обговорення кордонів РФ або майбутнього її території. Покарання за цією статтею може досягати позбавлення волі на 5 років.

«Порушення кримінальної справи в Криму за статтею 280.1 КК РФ за публікацію «Центру журналістських розслідувань» — свідчення прямого втручання в свободу вираження поглядів», — заявив правозахисник.

На думку заступника голови КПМ України О.Скрипник, влада Криму взагалі не може застосовувати російське законодавство до українського ЗМІ.

«Центр журналістських розслідувань» зареєстрований Міністерством юстиції України та знаходиться в Києві, таким чином це українське ЗМІ. На якій підставі застосовується російське законодавство до українського ЗМІ — неясно, оскільки це порушує принцип територіальної підсудності», — вважає Скрипник.

Вона впевнена, що застосування норми про так званий сепаратизм, за статтю в українському ЗМІ, говорить про тиск на свободу слова і переслідування українських журналістів.

Loading...