На Волині хочуть проводити міжнародні змагання із риболовного спорту

На Волині хочуть проводити міжнародні змагання із риболовного спорту

На Волині є можливості й бажання розвивати риболовний спорт і навіть проводити міжнародні змагання, що неабияк посприяло би популяризації краю. Однак ще й досі через чиновницьку пасивність у вирішенні проблеми Федерація риболовного спорту Волинської області не може взяти в оренду підходящу водойму.

Автор: Олена СТЕПАНЧЕНКО / Джерело: Відомості

Однак влада зволікає з наданням підходящої водойми в оренду.

На Волині є можливості й бажання розвивати риболовний спорт і навіть проводити міжнародні змагання, що неабияк посприяло би популяризації краю. Однак ще й досі через чиновницьку пасивність у вирішенні проблеми Федерація риболовного спорту Волинської області не може взяти в оренду підходящу водойму.

Йдеться про ставки села Несвіч, найбільший із яких, площею 50 га, розташований на території орнітологічних заказників «Лобаниха» та «Чаруків» Луцького району. Заказники було створено у 2003 році задля збереження цінного природного комплексу заплави річки Чорногузки, де зустрічається кілька видів тварин і птахів, занесених до Червоної книги.

Як розповів керівник напрямку спортивної ловлі коропа Федерації риболовного спорту Волинської області Олександр Ліпський, ця водойма приваблива в першу чергу тим, що тут, відповідно до закону про аквакультуру та Водного кодексу України, провадити рибогосподарську діяльність заборонено. Оскільки вона розміщена на території, що, згідно із Законом України «Про природно-заповідний фонд», перебуває під охороною, тут можна лише вести науково-дослідницьку роботу і надавати рекреаційні послуги — це організація відпочинку, яка включає у себе спортивне та любительське рибальство, чим, власне, і хоче займатися федерація. По-друге, зручне розташування — всього 15 км від обласного центру. Їхати, скажімо, до Шацька було би надто затратно учасникам такого виду спорту. По-третє, став має рівноцінну берегову лінію, що дозволяє в однакових умовах розмістити спортсменів.

— Наша федерація налічує в області більше ста спортсменів–професійних рибалок, — повідав Олександр Ліпський. — Багато з них уже стало чемпіонами України. Ми активно розвиваємо дитячий напрямок — змагання, які проходять із 2007 року, збирають чимало малечі. У нас достатньо інвентарю, кваліфікованого персоналу, маємо спонсорів і меценатів, які вкладають у цей спорт гроші, але є проблема з місцем проведення змагань. Не можемо фізично розвивати цей напрямок, тому що на сьогодні немає жодної водойми, яка би вмістила більше 96 дітей. Минулого року були змушені відмовити 60 дітям. Ми як спортивна команда без стадіону. Якби була відповідна водойма, можна було би проводити змагання для людей із обмеженими можливостями. Є іноземний досвід (рибалки побували в Угорщині у такому ж спортивно-оздоровчому комплексі, який розмістився на території заповідного фонду. — Авт.). Іноземні спеціалісти готові не тільки інвестувати, а й приїхати і показати, як це робиться у цивілізованих країнах світу. В нас чомусь суспільство відвертається від людей-інвалідів, але ми це питання не полишимо і будемо далі розвивати. Міжнародні змагання сьогодні в Україні не проводяться, бо немає жодної водойми, яка би відповідала стандартам.

Волинські спортсмени переконані, що нею може стати саме несвічівський ставок. Вони вже знайшли й інвестора, який готовий вкладати гроші, щоб створити там риболовну базу, аналогів якої не буде в Україні.

— Якби рибалка не була моїм хобі, то, напевно, давно відмовився б від цієї затії, — каже бізнесмен Роман Івасишин. Він, до речі, восени минулого року встановив рекорд України: впіймав найбільшого коропа вагою 20 кілограмів 400 грамів.

— У Луцькому районі максимальна орендна плата, яка сплачується за рік за один ставок, становить 12 тис. грн, — зауважує Роман Ігорович. — Я думаю, що в інших районах ситуація не сильно відрізняється. Ми готові платити суму в 10 разів більшу. За сьогоднішньої економічної ситуації будь-яка влада мала б сама таких інвесторів шукати, а не вставляти їм палиці в колеса. Виявилося, що ці ставки хоче взяти у користування державне підприємство «Укрриба». І комісія, на якій ми були, це розглядає, причому хочу зауважити, що за користування сплачується 1% від вартості об’єкта, при оренді — від 3 до 10%, тобто різниця суттєва. Ми готові це озеро зробити світового рівня, у нас є бажання та можливості. Крім того, закон там забороняє займатися рибництвом. Незважаючи на це, ми за два з половиною місяці не просунулися ні на крок уперед. Якщо це питання не вирішиться в найближчі місяць-півтора, то сезон буде втрачено. Врешті-решт закінчиться тим, що там і рибу ніхто не буде розводити, і спортивної риболовлі ніхто не вестиме. Хто від цього виграє? Якщо і далі так будуть ставитися до інвесторів, то вони з нашої області тікатимуть, причому далеко.

Як розповіла юрист Федерації риболовного спорту, вони зробили запити у контролюючі органи стосовно ДП «Укрриба» і з’ясували, що за результатами фінансової перевірки 2013 року там виявлено порушень на 1,8 млн грн.

То кому ж віддати ставки — сумнівному підприємству, яке нібито хоче провадити рибогосподарську діяльність, що заборонено на території заказників, чи Федерації риболовного спорту, яка має намір створити базу для міжнародних змагань і дозвілля?

Рішення мала шукати робоча група, створена 14 лютого цього року. Її голова, заступник чільника облдержадміністрації Сергій Кошарук, зауважив, що, мовляв, чиновники палиці в колеса не ставлять, а, навпаки, шукають можливості надати ставки в оренду саме Федерації.

— Не хочу судити, хто хороший, а хто поганий, я тільки кажу про пропозиції, які надійшли від «Укрриби» та федерації, — зауважив Сергій Кошарук. — Очевидні переваги, щоб зробити спортивну риболовлю достатньою, і громада з тим погодиться. Кілька десятиліть три стави були унікальною базою для промислового риборозведення. Потім вона занепала. У 2003-му створено орнітологічний заказник — він є, і тут навіть говорити не доводиться, бо рибопромислове розведення заборонено. Маємо віддавати перевагу екологічним проектам. Це відповідає стратегії «Волинь-2020», яка виноситься на сесію обласної ради на затвердження, де окремим стратегічним напрямком є «Волинь туристична». Проте віддати ставки в оренду Федерації риболовного спорту ми теж не можемо, адже маємо проблему з проведенням нормативно-грошової оцінки території водних об’єктів. Ми вже її не один раз порушували, оскільки в області низка об’єктів у так званому підвішеному стані. А без проведення цієї нормативно-грошової оцінки ми не можемо організувати аукціон і, відповідно, вести мову про оренду цього об’єкта. Проблему має вирішити Кабінет Міністрів.

Сергію Кошаруку спортсмени-рибалки зауважили, що у сусідній Львівській області таку ж ситуацію успішно вирішують і надають водні об’єкти в оренду. На що він повідомив, що юристи Волинської облдержадміністрації вивчали питання і дійшли висновку, що на Львівщині проблему вирішили у спосіб, який не відповідає закону.

Однак посадовець пообіцяв, що вихід із ситуації будуть шукати.

Довідка
Волинську федерацію риболовного спорту заснували у 2008 році. За цей час волиняни вийшли на лідерські позиції в Україні. Зокрема, у 2011 році посіли перше місце на чемпіонаті України з ловлі на мормишку. А з 2012-го рибалки з Волині беруть участь у чемпіонатах світу у складі національної збірної. Зрештою, нині в краї вже є і чемпіон світу в командному й особистому заліках — Віктор Жалнін.

Loading...