Нємцов за день до вбивства готував доповідь про присутність російської армії в Україні

Нємцов за день до вбивства готував доповідь про присутність російської армії в Україні

За день до вбивства Нємцов і Шоріна обговорювали майбутню доповідь, що доводить присутність російської армії в Україні.

Джерело: Відомості

Помічниця убитого біля стін Кремля 27 лютого російського опозиціонера Бориса Нємцова Ольга Шоріна показала записку, яку політик, побоюючись прослушки, написав їй під час обговорення майбутньої доповіді про російських військових в Україні, передає «Новое время».

«Він не хотів тут нічого говорити про всяк випадок, не хотів вимовляти вголос, тому мені написав», — розповіла Шоріна.

Вона показала аркуш паперу розміру А4, на якому Нємцов за день до вбивства від руки написав: «На мене вийшли десантники з Іванова. 17 убитих, грошей не дали, але поки бояться говорити».

За її словами, Нємцов спілкувався з родичами загиблих десантників: «Як він підтримував з ними зв'язок, я не знаю. За допомогою чого — навіть не уявляю. Він мені не давав нікого, не називав хто це».

«Ми готові були писати (доповідь по Україні). Ми могли написати за день, тому що у нього було все в голові. Зазвичай він довго ходив, думав, читав, а потім швидко диктував», — розповіла помічник Нємцова.

«Він зробив уже зміст доповіді. У мене є всі матеріали до доповіді. Вони були у відкритому доступі, ролики, є всі посилання. У них всі відмітки його збереглися, все, що він вважав важливим, всі знаки оклику», — додала вона.

«У нас не було якогось надзавдання знайти обов'язково ексклюзиви, було завдання зробити альтернативу і широко роздати. Він хотів писати з посиланням тільки на російські джерела, для нього це було важливо, тому що він оцінював цю доповідь як боротьбу з пропагандою. Хотів її видати мільйонним тиражем. І в нього ще була якась своя інформація», — уточнила Шоріна.

Соратник загиблого Нємцова, Ілля Яшин, також розповів, що вони обговорювали доповідь за день до вбивства. Її робочою назвою, додав опозиціонер, було Путін і війна. «Він сказав мені, що зв'язувався з родичами загиблих (в Україні) солдатів і збирався з'їздити в Іваново і зустрітися з батьками загиблих», — сказав Яшин.

Нагадаємо, опозиціонер Ілля Яшин пообіцяв опублікувати доповідь про присутність російських військових в Донбасі, яку готував Борис Нємцов.

Опозиціонер Борис Нємцов був застрелений ввечері в п'ятницю, 27 лютого, в центрі Москви. За попередніми даними, кілер з білого авто вистрілив у спину політику.

Відразу ж після вбивства російські оперативники провели обшук в квартирі та офісі Бориса Нємцова та вилучили комп'ютер, в якому зберігалися дані для доповіді.

Глава комітету Європарламенту з закордонних справ Ельмар Брок вважає, що вбивство Бориса Нємцова пов'язано з його намірами опублікувати доповідь про присутність ЗС РФ в Донбасі.

Loading...