Закордонні паспорти з електронним чипом і без нього — однаково діючі

Закордонні паспорти з електронним чипом і без нього — однаково діючі
Наталія Левчук демонструє паспорт нового зразка / Фото: Олена СТЕПАНЧЕНКО

До редакції «Відомостей» звертаються читачі, котрі просять роз’яснити, які документи необхідно подавати для оформлення цього паспорта, адже в Інтернеті була інформація, ніби вимагають довідку з військкомату, також багатьох цікавлять ціна та переваги такого паспорта.

Автор: Олена СТЕПАНЧЕНКО / Джерело: Відомості

Людина сама вибирає, який паспорт їй видати. В Україні стартував процес видачі закордонних паспортів нового зразка, так званих біометричних. Щоправда, він дещо затягнувся через невчасне надходження необхідного обладнання (сканери відбитків пальців, оцифрування підпису і т. ін.) у територіальні підрозділи Державної міграційної служби. До редакції «Відомостей» звертаються читачі, котрі просять роз’яснити, які документи необхідно подавати для оформлення цього паспорта, адже в Інтернеті була інформація, ніби вимагають довідку з військкомату, також багатьох цікавлять ціна та переваги такого паспорта. На ці й інші запитання нам погодилася відповісти головний спеціаліст зі зв’язків із громадськістю та ЗМІ УДМС України у Волинській області Наталія Левчук.

— Сьогодні є можливість виготовити закордонний паспорт нового зразка - біометричний і звичайний. Які переваги того чи іншого?

— Такого поняття, як звичайний паспорт, уже немає: форма бланків змінена. Ми візуально не відрізнимо біометричний від не біометричного. Тільки спеціальна система зчитування визначає, чи є в обкладинці вмонтований чип, на який в електронному вигляді вносяться інформація про власника документа й біометричні дані — відцифровані підпис і фото, а також відбитки пальців рук. Тому людина сама вибирає, виготовляти їй із чипом чи без. І з тими, і з іншими можна їхати за кордон, так само як із паспортами, які були виготовлені кілька років тому і їх термін дії ще не закінчився. Поки ми не матимемо безвізового режиму з ЄС, біометричний паспорт чи ні — ролі не грає.

— Була інформація, що консульства не можуть поставити візи у біометричні паспорти, бо їм не надали зразки нових документів.

— Так, зразки не були надані, це технічна помилка, яку врегулювали протягом тижня. Це питання вже давно знято і закрито. Консульства приймають нові біометричні документи, ставлять візи. Понад те, їм дуже сподобалися нові бланки наших українських паспортів.

— Яка вартість закордонного паспорта з відбитками і без?

— Закордонний паспорт без електронного чипа коштує 461,15 грн, із чипом — 518,15 грн. У разі термінового оформлення (впродовж семи робочих днів) вартість із чипом становитиме 775,30 грн і без чипа — 718,30 грн. Реально терміновий паспорт приходить через 10 календарних днів, а нетерміновий — приблизно за місяць.

— У Луцьку є ініціативна група волинян, котрі вважають, що закордонний паспорт має коштувати не більше 170 грн, які стягуються як держмито, а всі інші платежі — незаконні. Про це вони навіть мають рішення суду першої та другої інстанцій...

— Це питання не вирішене донині, ці люди подають апеляції в різні суди, досі паспорти їм не оформлені і не видані. Ми тут на місцях розцінок не встановлюємо і паспортів не друкуємо. Всі питання, що стосуються вартості, — до міністерства, яке приймає такі рішення, ми ж лише виконавці.

— Які документи потрібні для оформлення закордонного паспорта?

— Громадянину досить мати український паспорт, ідентифікаційний код і бути готовим до фотографування. Ніяких військових квитків, довідок про судимість чи із військкоматів не потрібно.

— Багато охочих отримати паспорт саме з електронним чипом?

— Приблизно 50/50. Оформляють без відбитків із релігійних переконань, чомусь хлопці молоді схиляються більше до виготовлення нечипованих паспортів. А от жінки в основному беруть із відбитками.

— На Волині була проблема з обладнанням для оформлення біометричних паспортів, її вже вирішено?

— У нас в обласному управлінні працює два комплекси для сканування відбитків, також у Центрі надання адміністративних послуг, у Луцькому районному секторі. Тобто чотири на Луцьк. Нещодавно таке обладнання з’явилося у Нововолинському міському відділі та Володимир-Волинському й Ковельському районних відділах.

— У коридорі черги. Спостерігаєте збільшення кількості охочих отримати закордонні паспорти?

— Зараз значно більше, ніж до Нового року, хоча з початком активних  військових  дій  також зверталося чимало громадян, які виготовляли закордонні паспорти, проїзні документи для дітей, приходили цілими сім’ями. Одначе коли розпочалося виготовлення біометричних паспортів, прийшло дуже багато людей. І в основному це ті, хто оформляє закордонний паспорт узагалі вперше у своєму житті. Є старші люди, пенсіонери. Я деколи проводжу для себе дослідження та запитую: «А для чого, куди ви зібралися їхати?» — можливо, це трохи некоректно, проте люди нормально реагують. Відповідь у всіх майже однакова: «Хай буде про всяк випадок». Можливо, це і створює черги, ажіотаж. На сьогодні вже прийнято півтори тисячі заявок на оформлення біометричних паспортів.

На фото: При поданні документів людину відразу й фотографують

На фото: Сканер відбитків пальців

Loading...