Народний депутат Іван Кириленко: Порятунок України — відродження її як аграрної держави

Народний депутат Іван Кириленко: Порятунок України — відродження її як аграрної держави

Наводячи цифри і статистичні показники економіки, народний депутат переконав, що завтрашній порятунок України — це відродження її як потужної аграрної держави. Адже через війну спостерігається падіння промислового виробництва. За січень уже на 25%.

Автор: Олена СТЕПАНЧЕНКО / Джерело: Відомості

Минулого тижня з робочим візитом на Волині побував народний депутат України Іван Кириленко. Під час прес-конференції він представив законопроекти, які дозволять провести справжню децентралізацію та реформи на місцях і, по суті, врятують самоврядування на селі й у малих містах. Ці законопроекти були розроблені партією «Батьківщина» разом із представниками місцевих громад.

Наводячи цифри і статистичні показники економіки, народний депутат переконав, що завтрашній порятунок України — це відродження її як потужної аграрної держави. Адже через війну спостерігається падіння промислового виробництва. За січень уже на 25%.

— І енергоресурси матимемо від сільського господарства — біопаливо ні для кого не є дивиною, біодизель, біогаз, — зауважив Іван Кириленко. — В Україні необмежені можливості для вирощування органічної продукції, і вона буде конкурентоспроможною, адже Європа захімізована і продукція органічного землеробства там у рази дорожча. Плюс асоційоване членство у Європейському Союзі, договір про вільну торгівлю дають прекрасні можливості саме у цьому аспекті.

За словами народного депутата, перша реформа, яка буде здійснена в Україні, — адміністративно-територіальна. Вона на папері найлегша, найпростіша, але може бути з найважчими наслідками. Планується на базі 30 тисяч сіл, які об’єднані понад 10,5 тисячі сільських рад, утворити 780 крупних громад. Тому, коли інші політичні сили пропонують укрупнювати громади за рахунок села, то партія «Батьківщина» виступає за реформи, які здійснюватимуться на користь села.

— Не робіть примусово укрупнення, не йдіть плугом по душах людей, бо можемо отримати внутрішній конфлікт, — наголошує Іван Григорович. — Показуйте план, як ви збираєтесь об’єднувати, збирайте сходи селян, переконуйте людей, вони поставлять питання, наприклад, як за 10–20 км буду їхати до амбулаторії, як дітей вести в школу і так далі — відповідайте.

В ініційованих законопроектах фракція «Батьківщина» подбала й про те, як наповнити сільські громади реальними коштами.

— Заправка на території села є, кар’єр, десь комбікормовий завод, десь пилорама стоїть — щось є, чому податки платяться в Києві або там, де зареєстроване підприємство? — продовжує розкривати позицію партії «Батьківщина» депутат. — Податки платити там, де стоїть підприємство. Друге джерело — сільська громада розпоряджається тільки землями на території села, а за межами — землі запасу, резерву, а таких 35%, розпоряджається чиновник у Києві. Ми пишемо закон і говоримо передати всі ці землі сільській громаді, і нехай вона через аукціон публічно надає їх в оренду та вирішує, куди від цього спрямувати кошти. Третє джерело — видобуток корисних копалин, частина податку від якого має йти громаді.

Іван Кириленко зупинився ще на одному важливому для сільського жителя законопроекті, яким пропонується з особистого селянського господарства зробити об’єкт господарювання — мікроферму. А за умови продажу надлишку продукції на організованому ринку селянину зараховуватиметься трудовий стаж. Також пропонується відродити на селі кооперативний рух.

— Щоб кооперативи діяли, з них треба зняти податки, у селян за безцінь «зальотні» гастролери скупляють молоко, обуренню немає меж, але коли збиратиме свій кооператив, цього «бєспрєдєла» не буде, — впевнений депутат.

Іван Григорович зупинився на пропозиціях до Бюджетного кодексу. Зокрема, пропонується 50% рентної плати за використання лісових ресурсів зарахувати до бюджетів сіл, селищ, міст. Крім цього — спрямувати 15% акцизного податку на пальне в районні бюджети у вигляді субвенції на реконструкцію сільських доріг. Серед пропозицій — платити за водні об’єкти за місцезнаходженням і збільшити розмір орендної плати у два рази. Пропонується оподатковувати мисливські угіддя. Серед інших пропозицій — скасування пільг зі сплати земельного податку підприємствами залізничного транспорту та електроенергетики.

Іван Кириленко зауважив, що фракція не голосуватиме за бюджет, у якому планують зекономити 300 мільйонів за рахунок освіти і працюючих пенсіонерів (зменшення пенсії на 15% працюючим пенсіонерам).

— Не там шукаєте гроші, панове реформатори, — обурюється Іван Кириленко. — Потрясіть трошки тих, кого можна. Не може бути в Україні стільки мільярдерів. У багатьох випадках в умовах кризи в інших державах мільярдери стали мільйонерами, у нас чомусь ні. Знищуйте офшори, зрештою! Чому досі спрощена система оподаткування гірничодобувної промисловості, інших монополій та корпорацій? Ми показуємо джерела, не з «баби Насті» брати гроші, зупиніться!

Loading...