Маломуж: Після Криму Росія хотіла ввести війська в Суми та Чернігів

Після анексії Криму Росія мала намір почати широкомасштабний наступ на Україну з північного сходу країни.

Джерело: Відомості

Про це розповів колишній голова Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж, передає «Новое время».

«Ми запобігли одній дуже серйозній операції РФ, яка планувала вторгнення в квітні. Тоді 146 тисяч військовослужбовців повинні були перейти кордон України та піти в широкомасштабний наступ починаючи від Сум, через Чернігів, Харків, Донецьк на інші регіони», — розповів Маломуж.

За його словами, тоді відвести війська Росію змусили жорсткі міжнародні переговори за участю як західних лідерів, так і керівників РФ.

«Були важкі розмови з керівництвом Адміністрації президента Росії, Шойгу, іншими щодо запобігання таких дій, виходячи зі стратегічних проблем не тільки в Україні, а й світі. Зрозуміло, що в разі російського наступу мирний формат переходив у формат глобальної війни, що стало б величезною втратою Росії», — повідомив колишній глава СЗР.

Разом з тим, Маломуж зазначає, що РФ спочатку планувала анексувати південно-східні регіони України, зігравши на масових сепаратистських виступах в Україні. Однак, після того, як ці ідеї не отримали належної підтримки населення, РФ була змушена перейти до силового сценарію.

«Сценарій анексії східних областей передбачав, що в цьому регіоні повинні були бути ініційовані масові, до 1 млн осіб, виступи людей під різноманітними приводами і формування так званих «народних республік», не тільки ЛНР і ДНР», — розповів Маломуж.

Втім, українці не піддалися на російські провокації, тому РФ була змушена змінити тактику.

«Тоді підняти людей не вдалося, адже вони набагато мудріші. Замість масових виступів росіяни побачили тільки локальні, тому Росія вийшла на інший формат — безпосереднє залучення бойових, диверсійних структур, захоплення органів влади, зброї», — зазначив Маломуж.

Loading...