Експерт: Росія готувала наступ на Україну як мінімум з 2005 року

Пасивність американської адміністрації у протидії російській агресії буде лише сприяти зростанню напруги, і не тільки в Україні.

Джерело: Відомості

Як інформує Цензор.НЕТ, про це в середу під час слухань у Сенаті США повідомив старший науковий співробітник з Росії Американської ради зовнішньої політики доктор Стівен Бланк.

Нинішня війна Росії проти України, за словами Бланка — не нова стратегія Москви. «Російський Генеральний штаб займається підготовкою подібних операцій з 1999 року. А безпосередньо українська операція стала плануватися в Москві, щонайменше з 2005 року», — зазначив він.

У цьому зв'язку він висловив нерозуміння, чому адміністрація США не може або уникає оцінок того, що відбувається. Це, на його думку, говорить про рівень готовності і здатності США «оцінювати російські кроки правильно, і це не вселяє оптимізму». Він підкреслив, що подальша пасивність американської адміністрації лише сприятиме зростанню напруги, і не тільки в Україні.

Згідно з даними експертно-консультаційної компанії IHS, української влади та Інституту Потомак, зараз на сході України перебувають 14,4 тис російських регулярних військ і 29,3 тис незаконних збройних формувань сепаратистів. Вони мають на озброєнні бойові танки останньої розробки, бронетранспортери і БМП, сотні одиниць ракетно-пускових артилерійських установок, а також активно використовують сучасні засоби радіоелектронної боротьби. Крім того, 29,4 тис російських військ зосереджені в Криму та 55,8 тис — вздовж східного кордону України.

Loading...