Зубожілі мешканці невизнаного Придністров’я вперше мітингували проти влади

Ситуація в невизнаній державі стає все гірше.

Джерело: Відомості

У столиці невизнаного Придністров'я Тирасполі пройшов перший в історії протест проти політики влади. Протестувальники вимагали від самопроголошеної влади пояснити, куди йдуть кошти від продажу безкоштовного російського газу. 

«Протест організований не від хорошого життя: сьогодні пенсій і зарплат ледве вистачає для покриття рахунків за газ, світло і тепло. Уряд, підвищуючи тарифи, не поставив до відома про це Верховну раду. А такі питання повинен обговорювати і приймати рішення тільки парламент», — пояснив «Независимой газете» депутат, керівник громадського руху «Народна єдність» Анатолій Дирун.

За його словами, «уряд має пояснити неправомірне витрачання газових коштів і Резервного фонду».

На нестабільність ситуації також впливає важка економічна ситуація. Колись Придністров'я було багатшим за Молдову. Сьогодні ж підприємства закриваються або істотно скорочують випуск продукції, яка раніше йшла на експорт в Україну і Росію, де сьогодні вирує криза.

У свою чергу, директор кишинівського Центру стратегічних досліджень і політичного консалтингу Politicon Анатол Царану повідомив, що після заборони представникам придністровської влади в'їжджати на територію України Кишиневу тепер легко відслідковувати маршрути поїздок. Зокрема, так звані представники влади республіки їздять до Європи на вихідні.

Погіршитися ситуація може ще більше з початку 2016 року, коли Євросоюз відмовиться надавати торговельні преференції Придністров'ю. Тирасполю тоді доведеться домовлятися з Кишиневом, який має право вимагати перереєстрації підприємств з самопроголошеної республіки в Молдові і відповідно сплати всіх податків до держбюджету.  

Loading...