Екс-директор Звірівського мисливського господарства таки програв суд

«Відомості» уже повідомляли про ситуацію, яка склалась навколо колишнього директора Звірівського господарства Андрія Шпорука.

Джерело: Відомості

Нагадаємо, Держагентство лісових ресурсів України звільнило його з посади за зловживання. Натомість чоловік вирішив поновитись через суд. Зокрема, підставою для звільнення Шпорука стали звинувачування його у несплаті податків та соціальних внесків до Пенсійного фонду, зборів та обов’язових платежів, а також невиконання очолюваним ним підприємством зобов’язань щодо виплати заробітної плати працівникам та недотримання графіка погашення заборгованості із заробітної плати; надання в користування, оренду чи відчуження закріпленого за підприємством державного майна, майнових активів, земельних ділянок та інтелектуальної власності без погодження з органом управління майном.

Натомість позивач настоював на тому, що його звільнено безпідставно, оскільки, по-перше, його ніхто не повідомив, по-друге, він на той час був на лікарняному, розповіли у «Самообороні Волині».

Представники Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства надали суду ряд документів, що свідчили про значні зловживання Шпорука на посаді директора. Серед них:

• На час звільнення Шпорука кредиторська заборгованість підприємства становила близько 450 тисяч гривень. Окрім цього, якщо за перший квартал минулого року збитки підприємства становили 2 тисячі гривень, то вже за перше півріччя 2014 року збитки становили 41 тисячу гривень. На думку, Богдана Рущинського підприємство у такий спосіб хотіли довести до банкрутства. І головним діячем у цій справі був Андрій Шпорук.

• Активісти “Самооборони Волині” виявили, що на «Звіріському МГ», нібито, працювали кочегаром та єгерем Володимир Оліферчук та Юрій Гриневич й отримували нараховану заробітну плату головним бухгалтером. Останній, до речі, рідний брат головного бухгалтера Тетяни Гриневич. Обидва чоловіки згідно наказів були звільнені 15 квітня 2014 року хоча в наказі про звільнення відсутні їхні підписи. Проте, хто і коли взяв їх на роботу – невідомо. У журналі реєстрації обліку наказів є накази з 2009 року до сьогодні, за винятком усіх наказів за 2013 рік. «Так звані», працівники на роботу не з’являлися, але заробітну платню отримували справно. В зв’язку з тим, що з наказами вони не ознайомлені, і тому не вважаються звільненими із займаної посади.

• Також, Шпорук самовільно збільшив собі заробітну платню. Якщо затверджена у контракті зарплата становила 4 тисячі 38 гривень

то згодом виявляється, згідно зі штатним розписом, який затвердив Шпорук, його заробітна платня становила уже 4 тисячі 338 гривень.

• Окрім цього Шпорук незаконно відчужив сам собі без узгодження із органом Управління землю 0,25 га. Від імені колективу він підписав сам собі документ, в якому йдеться про те, що колектив “Звірівського МГ” не заперечує приватизації цієї ділянки.

• Та цього позивачу було мало. Він приватизував будинок на території “Звірівського МГ”. Спершу звернувся щодо цього до екс-головного лісівника області Богдана Колісника.

Потім отримав відповідь, що ВОУЛМГ (за управління Колісника) не заперечує, якщо Шпорук буде проживати у цьому будинку. Але у документі нічого не сказано про дозвіл на приватизацію.

Тим не менше, це не завадило Шпоруку будинок приватизувати. Більше того, раніше Шпорук уже мав виділене лісовим господарством житло, щоправда, на території “Цуманського ЛГ”.

Окрім цього через фінансові махінації та діяння, нині відкрите кримінальне провадження щодо зловживань у фінансово-господарській діяльності та втраті 13-ти одиниць зброї. Що було виявлено після проведеної інвентаризації.

Чотири свідки: заступник начальника управління Сергій Шеремета, секретар управління лісового та мисливського господарства Ірина Романюк, заступник начальника управління Лідія Турянська та завідувач сектору кадрового забезпечення обласного управління Неля Поперецька. Всі вони підтвердили, що спершу телефонували до Шпорука, той не взяв слухавки. З приводу цього був складений акт, а згодом Шпорук сам перетелефонував Шереметі, і той повідомив Шпорука про його звільнення. Натомість сам Шпорук навіть під присягою в суді заперечив цей факт.

На завершальній стадія судового розгляду справи суддя Олександр Костюкевич не задовольнив позов Шпорука. Він додав, що щодо заборгованості, то суд виявив, що боргів немає. Але земля була незаконно відчужена, і це слугувало підставою до законного звільнення Шпорука.

Самооборонівець Богдан Рущинський тут же подав усне клопотання до суду щодо порушення кримінальних проваджень проти Шпорука, оскільки в суду достатньо документів, що може стати підставою до порушення ще декількох справ проти Андрія Шпорука. 

Loading...