Якщо долар не «впаде», то хліб восени буде коштувати 28 гривень

Якщо долар не «впаде», то хліб восени буде коштувати 28 гривень

Аграрії попереджають про подорожчання хліба.

Джерело: Відомості

При сьогоднішньому курсі долара, вартості дизпалива та міндобрива на осінь хлібина коштуватиме 28 гривень. Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Собівартість хліба підрахували в аграрних асоціаціях. У профільному міністерстві погоджуються, що дорожчатиме все, але вони докладуть зусиль, аби не так стрімко. Нині аграрії готуються до весняних польових робіт, і вже запевняють, що буде і хліб, і до хліба.

В асоціації фермерів підрахували, що процес підживлення зернових стартував лишень у 5-ти регіонах, і робить це тільки щоп'ятий фермер. До того ж слід пересіяти із 10 відсотків озимини, а потім іще й боротися зі шкідниками.

«Хімія — це доларова складова, потім яка ще буде погода. Найпесимістичніший варіант — ми можемо мати у межах 5-7 млн тонн продовольчої пшениці», — каже Іван Томич, президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України.

Цього вистачає лишень для внутрішнього споживання, за теперішнього курсу долара та цін на пальне собівартість тонни — 8-м тисяч гривень. Торік було 2 тисячі.

«Виходить, десь 15-17 грн борошно. Це половина вартості хліба. Плюс половина – 30 грн буханка, нехай 28», — продовжує Іван Томич.

У Міністерстві аграрної політики погоджуються, що собівартість сільгосппродукції зросте, але хліба по 28 гривень, принаймні різкого такого стрибка, не буде.

«Буде підвищення цін. Ми і держава робимо все, аби це було поступово. Наш фокус, щоб воно було у наявності. Щоб ми були з хлібом. Україна має посіяти», — каже Олексій Павленко, міністр аграрної політики та продовольчого харчування.

Для цього домовляються з банками, щоби кредитували аграріїв. Високі відсотки планують компенсувати з бюджету. У змінах до державного кошторису вже заклали на це 300 мільйонів гривень.  

Loading...