Росію можуть позбавити членства в Раді безпеки ООН

Росію можуть позбавити членства в Раді безпеки ООН

У кулуарах ООН обговорюють можливість позбавлення Російської Федерації права постійного членства в Раді Безпеки, а також ставиться під сумнів легітимність вступу Росії в ООН в 1991 році.

Джерело: Відомості

Про це заявив постійний представник України при ООН Юрій Сергєєв, передає «Новое время».

«Що стосується членства, так, тут зачіпаються питання не тільки про це, а взагалі, про легітимність перебування цієї країни в ООН у зв'язку з тим, що були порушені статутні процедури в 1991 році при прийнятті її в члени ООН і надання їй статусу постійного члена», — розповів Сергєєв.

За його словами, зараз більш актуальна проблема, як не дозволити російській делегації ветувати в Радбезі ініціативу української сторони щодо міжнародної миротворчої місії на сході України.

«Росія своєю позицією в ООН і в Раді Безпеки демонструє те, що вона продовжує порушувати Мінські домовленості, Росія рухається від парламентера і певного гаранта виконання Мінських угод до сторони конфлікту. І тоді до неї може бути задіяно положення статті 27 Статуту ООН, де вона може втратити право голосу при розгляді українського питання», — сказав Сергєєв.

Він зазначив, що Москва втратила довіру в міжнародному співтоваристві.

«Тут, в Об'єднаних націях, всі розуміють, що підпис Росії під будь-яким документом коштує рівно стільки, скільки коштує той папір, на якій вони ставлять свій підпис», — сказав Сергєєв.

Як повідомлялося, РНБО схвалила пропозицію Порошекно звернутися до ООН і Євросоюзу про розгортання на території України миротворчих місій з підтримання миру і безпеки.

Loading...